Zeci de mii de copii ucraineni au fost deportați în Rusia, de la începutul invaziei pe scară largă din februarie 2022. Mulți dintre ei sunt orfani, iar adoptarea acestora este ilegală deoarece sunt copiii Ucrainei, a declarat Anastasiia Stepola, reprezentantă a organizației „Ukrainian Child Rights Network”, la Euronews România.
Au fost raportate și cazuri în care copiii sunt despărțiți de părinți și odată ce ajung în Rusia sunt supuși unor programe de îndoctrinare, mai spune experta. De asemenea, autoritățile din Rusia oferă avantaje financiare familiilor care adoptă copii ucraineni.
- Datele privind numărul exact al copiilor ucraineni deportați în Rusia nu sunt precise.
- Comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a afirmat că 700.000 de copii ucraineni au fost aduși în Rusia de la începutul invaziei la scară largă, conform Kiev Independent. Curtea Penală Internațională o acuză de răpirea lor în masă.
- În schimb, un studiu al Universității Yale arată că peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia, însă autorii nu exclud ca numărul acestora să fie, de fapt, mult mai mare.
- În iunie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța că Rusia a deportat circa 200 de mii de copii ucraineni din teritoriile ocupate.
Expert din Ucraina: Rusia ne răpește copii, le schimbă numele și îi mută de multe ori pentru a li se pierde urma
În emisiunea „România lui Vitalie”, Anastasiia Stepola, reprezentantă a organizației „Ukrainian Child Rights Network” a explicat că găsirea copiilor răpiți de militarii ruși este dificilă deoarece le este schimbat numele și sunt mutați în diverse locuri pentru a li se pierde urma.
„Cifrele nu sunt exacte acum pentru că Maria Lvova-Belova, care este ombusdman-ul pe dreptul copiilor al Rusiei, a declarat că 700.000 de copii au fost strămutați în Rusia când a început războiul. Acum Ucraina a identificat oficiali 90.546 de copii ca fiind deportați.
Rusia atunci când răpește copiii noștri le schimbă numele, identitatea, îi mută de mai multe ori. Multor copii li se pierde urma, nu pot fi identificați”, a afirmat Anastasiia Stepola, la Euronews România.
Copii răpiți, repatriați cu ajutorul rudelor și a Guvernului
„Este un proces îndelungat. Căutăm copii și majoritatea care au fost repatriați de organizația noastră au fost găsiți cu ajutorul rudelor care ne-au sunat și ne-au rugat să aflăm unde sunt copiii.
Orice informație despre copii care să fie returnați cooperăm cu Guvernul și informația este trimisă Guvernului care trebuie să o verifice mai multe ori la nivelul autorităților”, a mai spus Anastasiia Stepola.
Expertă: Rusia nu vrea să ne dea copiii înapoi. Rusia nu vrea să ne dea copiii înapoi
„Principalul obstacol este că Rusia nu vrea să ne dea copiii înapoi. După ce le schimbă identitatea, căutarea este dificilă. Și numele, datele de naștere, toate informațiile acestea pot fi schimbate. Cer documente inventate.
Copilul este relocat. S-a întâmplat de multe ori când reprezentantul legal s-a dus într-un loc, crezând că acolo este copilul, iar copilul fusese deja mutat în altă parte în Rusia sau pe teritoriile temporar ocupate din Ucraina.
Fac interogări dure ale reprezentanților care vor să-și ia copiii înapoi. Pun în pericol viețile reprezentanților legali. În fiecare an, este tot mai complicat să obții copiii. Propaganda rusă și îndoctrinarea lucrează”, a mai precizat ea.
„Sunt familii care au fost separate de copiii lor, iar copiii nu erau orfani”
Propagandiștii de la Kremlin susțin că Rusia nu a răpit niciun copil din Ucraina, ci luptă pentru drepturile orfanilor afectați din cauza războiului.
De cealaltă parte, reprezentanta organizației „Ukrainian Child Rights Network” a explicat că au fost deportați orfani din centre de plasament, dar și copii care au fost despărțiți de părinții lor.
„Nu este adevărat. Am făcut cercetări. O parte dintre copiii care au fost răpiți sunt din instituții și centre de îngrijire, dar este important să se înțeleagă că un copil care este într-o instituție și este orfan este un copil al Ucrainei și este ilegal să adopți un copil care este orfan.
Sunt familii care au fost separate de copiii lor, iar copiii nu erau orfani. De exemplu, majoritatea copiilor sunt din teritoriile temporar ocupate când Rusia a început să ocupe noi teritorii, au creat tabere de filtrare și au separat copiii de mame, de familiile lor.
De exemplu, mama și tata merg spre zonele de filtrare și dispar pentru totdeauna, iar copilul este trimis către o familie sau o instituție rusească.
Adopția nu este legală. Sunt familii care trăiesc în teritoriile ocupate temporar și nu au plecat pentru că le este teamă, iar în anumite circumstanțe părinții au murit, iar copilul a rămas singur”, a mai explicat experta.
Peste 1,5 milioane de copii, în teritoriile ucrainene ocupate de ruși
„Rusia nu trebuie să-i deporteze. Pe teritoriile temporar ocupate sunt 1,6 milioane de copii ucraineni care riscă să fie îndoctrinați. Rușii au creat infrastructuri imense de militarizare, programe de îndoctrinare și fiecare copil este în pericol să fie separat de familie dacă nu vor să devină ruși.
În ultimii trei ani, de la începerea invaziei pe scară largă, 2.500 de copii au fost grav răniți de ruși.
Patru milioane au fost răniți în timpul războiului, iar statisticile sunt devastatoare. Chiar dacă copilul nu este afectat direct de Rusia, copiii noștri se ascund în adăposturi, lipsesc de la școală, nu au casă. Acest război afectează foarte mult copiii noștri”, a mai spus Stepola.
Avantaje financiare pentru rușii care adoptă copii ucraineni
„Rusia oferă multe avantaje familiilor care adoptă copii ucraineni, îl plătesc cu bani mulți dacă adoptă un copil ucrainean.
Un copil rus primește asemenea bani. Multe familii sunt motivate să ia copii ucraineni ca să primească bani. Avem informații despre copii care sunt ținuți în familii ruse și sunt maltratați. Am auzit chiar de cazuri de suicid. Un adolescent ucrainean s-a sinucis, pentru că era folosit ca producător de bani pentru acea familie”, a concluzionat ea.