Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a adresat, marți, deputaților într-o sesiune plenară specială, la împlinirea celor 1000 de zile de la invazia Rusiei.
Metsola: „1000 de zile de teroare, de suferință, de pierdere inimaginabilă”
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a făcut o declarație la începutul sesiunii extraordinare.
Roberta Metsola, președinte PE: Se împlinesc 1000 de zile de când Rusia a declanșat invazia sa brutală asupra Ucrainei. 1000 de zile de teroare, de suferință, de pierdere inimaginabilă. 1000 de zile de curaj, de rezistență și de spirit de neînfrânt. Vreme de 1000 de zile, oamenii din Ucraina și dumneavoastră, domnule președinte Zelenski, ați arătat lumii ce înseamnă curajul adevărat. V-ați ridicat, ați refuzați să fiți înfrânți. Poporul dumneavoastră reprezintă o inspirație pentru toți cei care doresc libertatea în întreaga lume.
Zelenski: „Vă rog să nu uitați de ce e capabilă Europa”
Ulterior, președintele Zelenski s-a adresat deputaților în format online, din Ucraina.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Dragi prieteni ai Ucrainei, vă mulțumesc pentru că ați susținut Ucraina. Mulțumesc, Roberta, pentru convocarea acestei sesiuni extraordinare a Plenarei Parlamentului European, pentru a marca 1000 de zile de război la scară largă. Mulțumesc că v-ați asigurat că niciuna din cele 1000 de zile ale acestui război îngrozitor nu a devenit o zi de trădare a valorilor noastre comune, europene. Am dovedit că aceste valori nu sunt doar vorbe. Nu sunt o noțiune abstractă valorile europene.
Împreună, întreaga Europă, Ucraina și partenerii noștri din America și din întreaga lume am reușit nu doar să îl împiedicăm pe Putin să ia Ucraina, ci am reușit să apărăm libertatea tuturor națiunilor europene. Chiar și cu acțiunile lui Kim Jong-Un din Coreea de Nord, Putin rămâne totuși mai mic decât statele unite ale Europei. Vă rog să nu uitați de ce e capabilă Europa.
Și dacă am putea preveni căderea modului de viață european, atunci vom putea să facem presiuni asupra Rusiei, să ajungem la o pace justă. Asta ne dorim cel mai mult. Acum doi ani, am propus o formulă de pace și sunt recunoscător dumneavoastră, tuturor paertenerilor care au susținut această propunere. În Parlamentul European, ați fost primii care ați susținut formula de pace și singurii care se opun sunt cei care au început acest război. Adică Rusia. Și trebuie să facem presiuni asupra Rusiei să ajungem la o pace justă. Fiecare amenințare a Rusiei trebuie să se confrunte cu sancțiuni. Vreme de 1000 de zile, a fost crucială impunerea sancțiunile pentru a reduce radical capacitatea Rusiei de a-și conduce războiul bazându-se pe vânzările de petrol. Această mașină de război îl ține viu pe Putin.
UE și Parlamentul European au sprijinit puternic Ucraina încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei din 24 februarie 2022.
UE și Parlamentul European au sprijinit puternic Ucraina
Parlamentul European a impus sancțiuni și a intensifcat ajutorul politic, umanitar, militar, financiar acordat Kievului.
„Parlamentul a susținut cu fermitate eforturile Ucrainei de a adera la UE, iar prin asta, a solicitat în repetate rânduri statelor membre să inițieze discuții de aderare. În plus, europarlamentarii au afirmat clar că Rusia trebuie să compenseze financiar distrugerile cauzate în Ucraina. Ei au propus ca UE să folosească activele confiscate ale Moscovei pentru a facilita acest proces”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.