Pe 19 noiembrie 2024 se împlinesc 1.000 de zile de când Rusia a declanșat războiul din Ucraina, iar poporul ucrainean continuă să reziste. Între timp, mii de steaguri în memoria celor căzuți în luptele din Ucraina umplu piața centrală Maidan din Kiev.
Acest „memorial” creat de oameni, împinși de o nevoie profundă de a-i onora pe cei căzuți, a venit cumva în absența unui memorial oficial făcut de Guvern. Este posibil, însă să apară și unul de acest fel, la un moment dat.
Mii de steaguri, în Piața Maidan, din Kiev
Locul ales, Piața Maidan, este unul potrivit pentru astfel de manifestări, pentru că este recunoscută și ca Piața Independenței din Kiev și a fost „inima” revoluțiilor din Ucraina, de-a lungul timpului. Pentru mulți, este locul simbolic în care cei dragi pot fi omagiați cu adevărat. Astfel, o mare de steaguri albastre și galbene continuă să se înmulțească în onoarea celor căzuți.
Potrivit estimărilor occidentale, peste 80.000 de militari ucraineni au murit în luptă, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, adică din 24 februarie 2022. Multe dintre victime au fost voluntari care și-au lăsat viața civilă în urmă pentru a răspunde apelului de a-și apăra țara. Rudele celor decedați speră că sacrificiile nu vor fi uitate, așa că au înfipt acele steaguri, pe care sunt scrise numele și datele celor care au murit.
„L-am pus aici pentru ca cine trece să vadă că această persoană a trăit cândva și și-a dat viața pentru noi. Vrem să putem trăi liniștiți cu propriul nostru popor, fără ca rușii să ne dicteze cum ar trebui să trăim și ce ar trebui să facem”, a spus Svitlana Kirichenko, care a venit de la Cherkasy la Kiev, pentru a înlocui steagul deteriorat pe care îl pusese cu peste un an în urmă, în onoarea fiului ei, care a murit luptând.
Primele steaguri au apărut pe gazonul din Piața Maidan în luna mai a primului an de război, 2022, la scurt timp după ce forțele ruse au fost alungate din regiunea Kiev, iar capitala Ucrainei nu mai era sub amenințarea ocupației.
Pe măsură ce războiul a avansat, iarba din acel loc a dispărut, înlocuită de poteci uzate, asemănătoare cu cele dintr-un cimitir, șerpuind printre mii de steaguri. Ulterior, au apărut și multe portrete, care arată figuri încrezătoare și zâmbitoare, în uniforme militare. Printre steaguri, au fost presărate și flori. Noi steaguri sunt adăugate aproape zilnic și, în apropiere, au loc, aproape în fiecare zi, ceremonii funerare, urmate de momente de reculegere. Acest memorial continuă să crească zi de zi și reprezintă o amintire a prețului pe care Ucraina îl plătește pentru libertatea sa.
În tot acest timp de când există aceste steaguri înfipte în gazonul din Piața Maidan, rudele și trecătorii simpli vin și chiar îngenunchează. Dar, pe lângă aceștia, vin să-i comemoreze pe cei pierduți chiar și militari. Ei stau și privesc în liniște monumentul improvizat. Nu e nevoie de prea multe cuvinte, pentru că imaginea de ansamblu spune totul.
În apropierea celor 1.000 de zile de la startul războiului, apar proteste în mai multe țări, precum Italia, Portugalia, Finlanda sau Cehia. Ei cer în stradă oprirea războiului, conform Euronews.com.