Astăzi se împlinesc o mie de zile de când Rusia și-a început agresiunea armată împotriva Ucrainei. Bilanțul este unul sumbru: mii de morți și milioane de refugiați.
Localități întregi au fost practic șterse de pe fața pământului, iar sistemul energetic al țării este în prag de colaps din cauza bombardamentelor agresive ale armatei ruse.
Localități întregi au fost practic șterse de pe fața pământului
Ucraina încă mai rezistă, deși forța militară superioară a Rusiei se face tot mai simțită pe front. Aproape zilnic, Moscova anunță despre noi cuceriri.
În ultima perioadă, se vorbește tot mai mult despre nevoia unei păci durabile în Ucraina, deși perspectivele sunt încă destul de incerte. Anul 2025 se anunță a fi unul crucial pentru negocieri.
24 februarie 2022 - Atac fulger al trupelor ruse asupra Kievului
Războiul a început cu un atac fulger al trupelor ruse asupra Kievului pe 24 februarie 2022. În primele săptămâni de lupte, soldații ruși au ajuns până în suburbiile capitalei ucrainene. Mobilizarea poporului ucrainean a permis însă Ucrainei să reziste și să respingă armata rusă de lângă Kiev și regiunile învecinate. Acum, la o mie de zile de război, aproape 30 la sută din teritoriul Ucrainei este controlat de armata rusă.
Matthias Schmale, reprezentant ONU: Ne gândim, desigur, la cei peste 12 000 de oameni care au fost uciși și la aproape 40% dintre locuitorii Ucrainei care au nevoie de asistență umanitară.
Noul sezon rece va fi o adevărată provocare pentru Ucraina, mai ales că Rusia și-a reluat deja practica din anii trecuți de a bombarda masiv infrastructura energetică.
Matthias Schmale, reprezentant ONU: Am fost informat că, până în prezent, 65% din capacitatea Ucrainei de a produce energie a fost distrusă.
Donald Trump promite pacea
Realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA a readus în prim plan tema negocierilor pentru încetarea războiului, dar și teama că SUA vor renunța să mai livreze armament Ucrainei.
SUA sunt principalul donator de armament, iar o întrerupere bruscă a livrărilor ar pune Kievul practic în situația de a capitula. Pe de altă parte, partenerii SUA din NATO spun că vor face tot posibilul ca Ucraina să reziste.
Mark Rutte, secretar general NATO: Evident, trebuie să facem mai mult pentru a ne asigura că Ucraina poate continua lupta și este capabilă să respingă, pe cât posibil, atacul Rusiei și să-l împiedice pe Putin să aibă succes în Ucraina.
Ucraina poate lovi obiective militare de pe teritoriul Rusiei cu rachete balistice
Urmează o perioadă destul de dificilă în care Rusia va încerca să-și impună prin puterea armelor condițiile pentru eventuale negocieri de pace.
În ecuație intervine însă și decizia lui Joe Biden de a permite Ucrainei să lovească obiective militare de pe teritoriul Rusiei cu rachete balistice.