Washingtonul a autorizat Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune, o decizie considerată un răspuns ferm la escaladarea războiului din Ucraina. Radoslaw Sikorski, ministrul de externe al Poloniei, a salutat această mișcare, declarând că este „un limbaj pe care Vladimir Putin îl înțelege”.
„La intrarea trupelor nord-coreene în război şi la atacul masiv cu rachete ruseşti, preşedintele (american Joe) Biden a răspuns cu un limbaj pe care Vladimir Putin îl înţelege”, a afirmat Radoslaw Sikorski pe platforma X, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului polonez, „victima unei agresiuni are dreptul să se apere”.
Membră a Uniunii Europene şi NATO şi vecină directă a Ucrainei, Polonia rămâne un susţinător ferm al Kievului de la agresiunea rusă, lansată acum aproape o mie de zile.
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţa de unul dintre cele mai intense atacuri ruseşti din ultimele luni, atacuri care au făcut nouă morţi şi aproximativ 20 de răniţi în toată ţara, potrivit autorităţilor locale.
După ce SUA le-a ridicat restricțiile ucrainenilor, ar urma Franța și Marea Britanie. Rachetele SCALP și Storm Shadow ar putea lovi Rusia
Ucrainenii ar urma să primească acordul și din partea Franței și Marii Britanii, pentru a folosi rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei, conform publicației Le Figaro. Astfel, ucrainenii ar putea utiliza și temutele SCALP, de proveniență franceză, dar și Storm Shadow, de concepție franco-britanică.
Decizia despre care vorbește sursa citată s-ar alinia astfel celei luate de americani, care au permis ucrainenilor să lovească Rusia cu rachete ATACMS. De altfel, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat, în urmă cu ceva timp, că așteaptă decizia americanilor, pentru a putea da și el permisiunea Ucrainei să lovească Rusia cu rachete SCALP. Acum, după ultimele informații, se pare că decizia este mai aproape ca oricând.
Storm Shadow/SCALP este o rachetă aer-sol, concepută pentru a ținti obiective fixe, inclusiv facilităţi militare bine protejate, așa cum sunt buncărele. Racheta poate opera și în condiții meteorologice nefavorabile. Focosul acestei rachete cântărește 450 kg. Rachetele Storm Shadow au avantajul că pot fi montate și pe avioane din era sovietică.
Reacția Rusiei: Biden "toarnă gaz pe foc" autorizând utilizarea de rachete americane cu rază lungă
Autorizarea Kievului de către preşedintele american Joe Biden de a utiliza rachete americane cu rază lungă de acţiune asupra teritoriului rus este de natură să "toarne gaz pe foc" în conflictul din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează AFP.
„Este evident că administraţia aflată la sfârşit de mandat la Washington are intenţia de a lua măsuri pentru a continua să toarne gaz pe foc şi să provoace o nouă escaladare a tensiunilor", a declarat Peskov.
Dacă această decizie va fi confirmată oficial de Washington, această autorizare va duce la "o situaţie fundamental nouă în termeni de implicare a SUA în acest conflict", a mai atenţionat Peskov.
În septembrie, Vladimir Putin a declarat că o undă verde occidentală ar fi "nimic mai puţin decât o implicare directă a ţărilor din NATO în războiul din Ucraina".
Potrivit lui Peskov, care îl citează pe Putin, loviturile pe teritoriul rus nu ar fi "realizate de Ucraina, ci de ţările care dau autorizarea pentru aceasta".
"Coordonatele ţintelor nu sunt furnizate de militarii ucraineni, ci de specialişti ai acestor ţări occidentale. Aceasta schimbă radical natura implicării lor", a reiterat el.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în profunzime teritoriul rus, au declarat duminică pentru Reuters şi AFP surse familiarizate cu această problemă, ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.
Zelenski: Loviturile nu se fac cu vorbe
Volodimir Zelenski a subliniat importanța rachetelor cu rază lungă de acțiune în strategia de apărare a țării, afirmând că acestea vor fi folosite fără avertismente publice, lăsând acțiunile să vorbească de la sine.
"Glorie Ucrainei!", a transmis liderul de la Kiev, într-un mesaj ferm către partenerii internaționali și către cei care urmăresc evoluția conflictului.
”Planul de consolidare a Ucrainei este un plan de victorie pe care l-am prezentat partenerilor noștri. Unul dintre punctele principale este reprezentat de rachetele cu rază lungă de acțiune pentru armata noastră.
Astăzi, se vorbește mult în mass-media despre faptul că am primit permisiunea folosirii acestora pentru acțiunile relevante. Dar loviturile nu se fac cu vorbe.
Astfel de lucruri nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine. Glorie Ucrainei!”, a declarat Volodimir Zelenski.
Ucraina a primit permisiunea SUA de a lovi Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune
Decizia mult așteptată de ucraineni a fost luată de către Joe Biden, iar Ucraina are permisiunea de a ataca în interiorul teritoriului Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune, conform publicației New York Times. Vestea a fost confirmată și de trei surse familiare cu această chestiune, sub protecția anonimatului, citate de Reuters.
Primele atacuri ar urma să fie făcute „zilele următoare”, însă sursele respective nu au dat detalii, iar Casa Albă a refuzat să comenteze deocamdată.
Ucraina a primit permisiunea SUA de a lovi Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune
Este o schimbare extrem de importantă în ceea ce privește politica americanilor față de războiul din Ucraina și ea ar putea fi interpretată ca o necesitate urgentă care are legătură cu alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA. El a precizat că va pune capăt războiului „în 24 de ore” dacă va fi ales ca președinte. Trump a susținut de mai multe ori că acest conflict nici nu ar fi început dacă el era la Casa Albă, în locul lui Biden.
Acceptul primit de ucraineni vine cu două luni înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul de președinte, ceea ce se va întâmpla pe 20 ianuarie 2025.
Volodimir Zelenski a insistat de mai multe ori asupra necesității ca țara sa să poată lovi ținte militare din Rusia, însă americanii au evitat să-și dea acceptul de teamă ca războiul să nu escaladeze.
Însă trebuie precizat că totul vine în contextul în care rușii au apelat deja la peste 10.000 de militari din Coreea de Nord, dislocați mai ales pe frontul din Kursk, teritoriu cucerit de ucraineni încă de pe 6 august și realizat tocmai ca Ucraina să aibă „monedă de schimb” pentru cuceririle rușilor.
Iar primele ținte ale rachetelor ar urma să fie chiar în Kursk, pentru a avertiza nord-coreenii că vor avea pierderi mari dacă vor mai ajuta Rusia în acea zonă, dar și pentru că rușii se pregătesc să trimită 50.000 de militari pentru a recuceri zona până la finalul anului.
Rachetele ATACMS pot lovi teritoriul Rusiei
Până acum, se vorbea de așa-numita „restricție ATACMS”, pentru că, după toate probabilitățile, rachetele ATACMS (Army Tactical Missile Systems) vor fi cele folosite, în principal. Ele au o rază de acțiune de până la 309 kilometri și sunt recunoscute pentru precizia lor. Rachetele s-ar afla deja în Ucraina încă din 2023.
- Rămâne de văzut dacă și germanii vor furniza ucrainenilor temutele sisteme de rachetă Taurus, capabile să lovească ținte la 500 de kilometri și cu o precizie foarte mare.
Lovirea Rusiei cu rachete ATACMS ar putea să schimbe cursul actual al războiului, care va împlini trei ani în februarie și care s-a transformat într-unul de uzură, menit să epuizeze trupele ucrainene, având în vedere că rușii au superioritate numerică de 3 la 1, dar și armament mai mult. Această decizie ar putea ajuta Ucraina, mai ales că rușii continuă să cucerească teritorii în ultimul timp.
- Rachetele ATACMS ar urma să lovească, pe lângă forțele ruse și nord-coreene, echipamente militare, depozite de muniție, noduri logistice sau linii de aprovizionare din interiorul Rusiei.
Există mai multe necunoscute în această problemă, iar una dintre ele se referă la ceea ce ar urma să facă Donald Trump odată ce își va prelua mandatul. Însă unele surse susțin că sunt câțiva republicani din Congresul SUA care l-ar fi sfătuit pe Trump să fie mai permisiv din acest punct de vedere, pentru ca războiul să se încheie mai repede.
Numai că alt aspect necunoscut este și reacția Rusiei. Specialiștii se întreabă dacă va escalada într-atât de mult conflictul încât Armata Moscovei să atace forțe NATO. Rușii au spus, în repetate rânduri, că o asemenea decizie, de a permite Uccrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, ar constitui „o escaladare majoră”. Dar trebuie amintit că aceeași retorică au avut-o rușii de la începutul războiului, inclusiv la început, când au avertizat ca ucrainenii să nu fie ajutați de Occident. Însă Occidentul continuă să ajute Ucraina de aproape trei ani.
Până acum, ucrainenii aveau permisiunea de a folosi, peste graniță, numai sistemele de rachetă HIMARS, însă acestea au o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.