Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Ursul nu are alt dușman decât omul / Vânătoarea înseamnă și că vin străini și aduc bani în România”, spune Barna Tánczos, fost ministru al Mediului

Barna Tánczos, senator UDMR și fost ministru al Mediului, este și unul dintre inițiatorii proiectului de lege care prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de aproape 500 de exemplare de urs brun: 426 de exemplare care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel național.

Barna Tánczos, fost ministru al Mediului: „Toate țările UE care se confruntă cu probleme cu urșii au vânătoare”

Vor fi vânători străini, nu doar români, care vor împușca urșii din România?

Barna Tánczos, senator UDMR și fost ministru al Mediului: „Nu exclude participarea vânătorilor străini la aceste acțiuni de vânătoare. Legea prevede, practic, aceleași condiții de extragere a exemplarelor ca și la celelalte specii. (…) Reintroducerea vânătorii înseamnă reintroducerea controlului populației de urs din România prin vânătoare. Acest lucru a fost desființat în 2016 fără niciun studiu de impact (…) asupra a ceea ar putea însemna o ieșire a omului din controlul populației de urs brun din România. Toate țările membre UE care se confruntă cu probleme similare au vânătoare. Pentru că ursul este o specie la vârful lanțului trofic și nu are niciun alt dușman decât omul. Și ceea ce s-a presupus, s-a și adeverit: o ieșire a omului din controlul populației înseamnă o creștere constantă, anuală, a populației de urs din România (…)”.

„Vânătoarea poate să însemne și că vin și străini și aduc bani în România”

„Vânătoarea care se face și pe bani poate să însemne că vin și străini în România și aduc bani în România. Vânătoarea, ca activitate, poate să însemne și dezvoltare economică, poate să însemne și bani, poate să însemne și turism, poate să însemne și o faimă națională pentru că sunt foarte multe țări… Practic, toate țările încearcă să-și valorifice fondul cinegetic cât pot mai bine. Austriecii, de exemplu, vânează capra neagră. Și sunt cei mai buni la capră neagră. (…) La cocoșul de munte, țările nordice. Eu nu sunt vânător și nu o să înțeleg niciodată de ce e bine să plătești niște bani ca să poți să împuști un cocoș de munte”.

Cât ar costa să vânezi un urs în România?

„Nu știu să zic, sincer”, a adăugat fostul ministru.

Barna Tánczos a explicat și cum de s-a ajuns la cele 481 de exemplare de urs brun care pot fi împușcate în fiecare an.

Barna Tánczos, senator UDMR și fost ministru al Mediului: „S-a stabilit o cotă de prevenție care nu afectează negativ populația de urs, care, concentrată pe zone unde sunt cele mai multe atacuri la adresa oamenilor, la adresa culturilor, la adresa fermelor... Este o cotă acceptabilă, așa au considerat specialiștii. (...) În Europa, pe studiile clasice, pe metodele clasice, se estimează populația și se intervine în populația de urs”, a mai adăugat fostul ministrul al Mediului, în platoul Euronews România, în emisiunea „Vocile care contează”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE