Când e corect să spui ”datorită” și când să spui ”din cauza” sau ce înseamnă ”de bună seamă”. Pentru cei care nu au răspunsurile la aceste întrebări, deși au mers la școală, există și varianta cursurilor online.
Ionel Dumitru Nedelcu predă limba română de peste 3 decenii. În ultimii ani a fost nevoit să se adapteze vremurilor, așa că a început să predea gramatică pe rețelele sociale. Lecțiile sale au atras zeci de mii de urmăritori.
Ionel – Dumitru Nedelcu, profesor de limba română: ”Alocuțiunea adverbială ”de bună seamă” are sensul ”desigur, bineînțeles, cu siguranță, fără îndoială, fără doar și poate”. Dacă toată viețișoara ta nu vei fi ascultat decât manele, de bună seamă că vocabularul tău va fi la fel de bogat ca al maeștrilor tăi: Salam, Țzancă, Minune și alții, ”de la”. De bună seamă că dacă ai fi citit literatură, atunci ai fi bogat și sufletește, și intelectualicește, și din punctul de vedere al numărului de cuvinte din bagajul propriu. Nu ai mai fi o maimuțică, speriată în fața unui text scris de oameni, de bună seamă că ai fi un om cu propria ta personalitate.”
Așa arată o lecție de gramatică predată de profesorul Nedelcu, pe Tik Tok.
Dascălul a explicat la Euronews România cum i-a venit ideea cursurilor predate pe rețelele sociale
Ionel – Dumitru Nedelcu, profesor de limba română: M-am gândit că dacă elevii nu vin la mine, să mă duc eu după ei. Așa cum face Popa Tanda într-o cunoscută nuvela a lui Slavici. Dacă nu veniți voi la mine, vin eu la voi. Dar nu mi-am închipuit că totuși voi avea atâta succes, atâția urmăritori, atâtea vizualizări. Asta înseamnă că, totuși, subiectul îi interesează și, dacă știi cum să abordezi problema, s-ar putea să convingi pe cineva.
Ionel Dumitru Nedelcu este profesor la o școală gimnazială din Craiova. După 30 de ani petrecuți la catedră recunoaște că școala românească are limitele ei.
Jurnalist: Eșuează școala sau reușește, în încercarea de a ne învăța să folosim limba română?
Ionel – Dumitru Nedelcu, profesor de limba română: Cuvântul școală cuprinde o varietate mare de situații. Sunt profesori și profesori. Din păcate, s-ar părea că, per ansamblu, școala, cum ați zis dumneavoastră, nu-și face datoria.
Doar pe Tik Tok profesorul Ionel Dumitru Nedelcu are peste 70 de mii de urmăritori.