Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Strategia PNL: Klaus Iohannis, candidat și agent electoral pentru Nicolae Ciucă. Cine ar putea complica, însă, calculele liberalilor

Președintele Klaus Iohannis va putea nu doar să candideze la parlamentare, ci chiar să-i facă și lui Nicolae Ciucă, reprezentantul PNL la prezidențiale, campanie electorală. Inclusiv prin afișe. Totul, în baza unei decizii luate de Biroul Electoral Central în 2004. Adică exact atunci când tocmai PNL împreună cu fostul PD contestau dreptul președintelui de la acea vreme, Ion Iliescu, de a face campanie alături de un alt prezidențiabil, Adrian Năstase. Implicarea electorală a șefului statului este și speranța conducerii liberale, care pare că nu mai are alte soluții pentru a-l propulsa pe Ciucă în turul doi pentru Cotroceni.

PSD se pregătește deja să susțină propunerea recent depusă de liberali, prin care președintelui în exercițiu îi este ridicată restricția de a candida la parlamentare ca independent pe lista unui partid sau alianțe. În ședința biroului politic național de luni a social-democraților se va lua decizia de a susține adoptarea acestui proiect în Parlament. Asta pentru că intrarea lui Klaus Iohannis în jocul prezidențialelor mai mult va asigura eșecul lui Ciucă decât intrarea acestuia în runda secundă pentru Cotroceni, susțin surse din conducerea PSD.

Marcel Ciolacu, premier și președinte PSD: „Am un motiv foarte serios de a mă consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată. Vă rog frumos. Nu m-am votat niciodată și nici nu o să-l votez vreodată, dacă asta vă ajută cu ceva.”

Liberalii speră ca Iohannis să mobilizeze electoratul pentru Ciucă

Candidatura lui Iohannis pentru un mandat de senator, fie de Sibiu, fie de București, reprezintă doar pretextul. Liberalii speră ca șeful statului să se implice direct în susținerea candidaturii lui Nicolae Ciucă la prezidențiale. Liderul PNL are nevoie de încă jumătate de milion de voturi și de mobilizarea în acest sens a primarilor și activului de partid. Iar Klaus Iohannis ar putea fi cel care poate să mobilizeze electoratul liberal, susțin surse din conducerea PNL. Autoritățile exclud posibilitatea ca șeful statului să poată face campanie sau să fie folosit electoral de un partid.

O decizie a Biroului Electoral Central din 2004 permite însă unui șef de stat aflat în plin mandat să se implice în campania electorală.

La acea vreme, liberalii cereau interzicerea afișelor cu Ion Iliescu, alături de Adrian Năstase, atunci candidatul PSD și PUR la prezidențiale, pe motiv că se încălcă neutralitatea şi echidistanţa politică de care trebuie să dea dovadă un șef de stat. BEC a respins însă contestația și i-a permis lui Iliescu să-și continue campania, inclusiv în beneficiul altor candidați. Precedentul reprezintă acum soluția pentru PNL.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Domnul Ciucă va trece de pe locul șase pe locul doi. Este speranța pe care o au peneliștii. Nu au altă soluție decât aceasta și speră într-un miracol. Dar vom vedea dacă președintele Iohannis se va mobiliza într-adevăr, pentru că altfel, dacă va rămâne tăcut în poză alături de domnul Ciucă, mă îndoiesc că va reuși să-l sprijine foarte mult.”

Până pe 30 octombrie, politicienii sunt în precampanie. Și pot umple teritoriul - cum cred de cuviință - cu afișe și acțiuni electorale. Deocamdată, PNL nu a comandat afișe comune cu Iohannis și Ciucă, dar așteaptă doar decizia șefului statului de a intra în campanie, susțin surse din conducerea acestui partid.

Calculele PNL, complicate de propiii parlamentari

Majoritatea necesară pentru a trece proiectul ce oferă lui Klaus Iohannis posibilitatea de a candida la parlamentare, cât este încă este președinte, ridică probleme pentru PNL. Chiar dacă social-democrații se pregătesc să susțină modificarea legislației electorale, conducerea liberală are probleme cu propriii parlamentari. Cei care nu mai prind un mandat sau sunt îngrijorați de efectul electoral negativ al acestei tactici ar putea să nu voteze în favoarea lui Iohannis.

Pentru ca acest proiect să fie adoptat în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de majoritate calificată, pentru că proiectul are caracter de lege organică și este nevoie de majoritatea voturilor senatorilor sau deputaților existenți în legislativul României, și nu de majoritatea parlamentarilor prezenți la respectiva sesiune de vot.

Din acest motiv, în momentul de față, PNL are nevoie ca de aer de voturile PSD, în condițiile în care dispun doar de 34 de senatori și 76 de deputați. Numai la nivelul Senatului este nevoie de o majoritate de 69 de voturi, drept urmare liberalii se bazează pe voturile social-democraților, mai ales că UDMR a anunțat că nu susține acest text de lege, pe care îl consideră neconstituțional.

Problema este, însă, în interiorul PNL, acolo unde cel puțin o treime dintre actualii deputați și senatori ar putea să nu mai prindă un nou mandat în următorul legislativ, fie pentru că nu se află pe listele cu propuneri de candidați ale filialelor, fie pentru că nu ocupă un loc eligibil pe liste. Acest lucru îi face pe respectivii parlamentari să fie demobilizați sau chiar să vrea să voteze împotriva acestui proiect de lege.

Mai există și o tabără în interiorul PNL îngrijorată de faptul că această strategie ar putea să aibă efect de bumerang, iar Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale 2024, ar putea să fie sancționat la vot de către electorat și să nu intre în turul al doilea. Este un scenariu care ar putea să arunce în aer listele partidului pentru alegerile parlamentare și strategia de a obține cât mai multe mandate.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Calendar alegeri 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE