Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DOCUMENT. Cum vrea PNL să modifice legea electorală pentru ca președintele Iohannis să poată candida la Senat

Neînțelegerile partenerilor de coaliție din ultima vreme au fost parțial eliminate. Inclusiv în privința modificării legii electorale pentru a permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la parlamentare fără să demisioneze din funcție. În timp ce unii liberali își leagă speranțele de implicare șefului statului în campania pentru Nicolae Ciucă la prezidențiale, social democrații spun că nu se vor opune în Parlament în cazul în care liberalii vin cu un proiect de modificare a legislației electorale. Marți, Administrația Prezidențială a transmis că președintele Klaus Iohannis îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de şef al statului.

Cum vor să modifice liberalii legea electorală

Liberalii au întocmit un amendament pe care, potrivit unor surse, urmează să-l depună chiar astăzi, prin care oferă posibilitatea președintelui Klaus Iohannis să candideze independent pe listele unui partid, a unei alianțe electorale fără să fie nevoit să-și dea demisia. O astfel de modificare a legislației electorale nu încalcă recomandările Comisiei de la Veneția pentru că nu se aduc atingeri modului de organizare și de desfășurare a scrutinului.

Amendamentul liberalilor vizează articolul 52 din legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților

„Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților, dacă se afia în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau unei alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte.”

„Soluția legislativă își justifică urgența deoarece suntem în situația în care unor cetățeni le este interzis dreptul de a fi aleși, deși îndeplinesc toate condițiile constituționale și legale de a exercita acest drept. Prezenta inițiativă legislativă nu are un impact asupra bugetului de stat. Inițiatorii solicită procedura de urgență în dezbaterea și adoptarea actului normativ.”, precizează liberalii, în expunerea de motive.

Klaus Iohannis, locomotivă pentru Nicolae Ciucă?

Candidatura lui Klaus Iohannis ar presupune și intrarea în campanie a șefului statului, iar liberalii care sunt mobilizați în jurul lui Nicolae Ciucă pentru susținerea candidaturii acestuia la prezidențiale consideră că Iohannis ar putea reprezenta un atuu.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, în momentul de față pe sondajele interne Klaus Iohannis se mai bucură de o popularitate de 13-14% la nivel național. Cu toate acestea, cei care nu mai găsesc acum soluții pentru a-și mobiliza propriii primari speră ca printr-un periplu al lui Klaus Iohannis alături de Nicolae Ciucă prin teritoriu să trezească din amorțire primarii care sunt coloana vertebrală a acestui partid când vine vorba de mobilizarea la alegeri.

Social-democrații spun că nu vor bloca amendamentul în Parlament

De cealaltă parte, însă, există și alți lideri liberali care consideră că prin acest gest nu vor reuși decât să îngroape partidul, pentru că Nicolae Ciucă nu va putea să ajungă în turul 2, iar asta va avea efecte negative și pentru lista partidului la alegerile parlamentare care au fost intercalate între cele două tururi prezidențiale.

De cealaltă parte, social-democrații care asistă acum ca observatori la această situație susțin că în cazul în care PNL dorește „să se sinucidă asistat”, atunci nu vor bloca depunerea, dezbaterea și votul pe acest amendament în Parlament. Cu toate acestea, social-democrații susțin și ei că acest gest nu face altceva decât să anuleze șansele lui Nicolae Ciucă de a intra în turul 2 al prezidențialelor și complică și calculele pentru Marcel Ciolacu. Astfel, ar exista posibilitatea ca liderul PSD să se confrunte în turul 2 cu un candidat care poate lua voturi de pe zona social-democrată, cum ar fi Mircea Geoană.

Calendar alegeri 2024

Alegeri 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru alegeri sunt organizate în același an. Alegerile locale și europarlamentare au fost comasate și au avut deja loc pe data de 9 iunie. Românii vor mai fi chemați la urne pentru alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale (două tururi).

Data alegerilor prezidențiale a fost cea mai disputată de coaliția de guvernare PSD și PNL. Inițial, cele touă tururi au fost anunțate pentru luna septembrie, însă liberalii au dorit mutarea alegerilor mai târziu. După o perioadă lungă de negocieri, cele două partide aflate la guvernare au ajuns la un consens pentru calendarul alegerilor 2024, astfel:

  • 24 noiembrie - alegeri prezidențiale, primul tur;
  • 1 decembrie - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie - alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE