Serialul care domină clasamentele din România ale Netflix, „Rise of Empires: Ottoman”, este și un neașteptat subiect de dezbatere în social media. Acolo, evenimentele istorice sunt analizate și, de cele mai multe ori, reinterpretate și contestate de către istoricii internetului. Asta în timp ce istoricii care au lucrat la acest serial încearcă să explice faptele.
Mihai Florin Hasan este unul dintre cei doi istorici români din echipa de producție a serialului care se află de câteva zile în topul vizionărilor pe Netflix, în România. Alături de celălalt istoric român, Andrei Pogăciaș, Mihai a oferit consultanță cu privire la evenimentele istorice din docudrama „Rise of Empires: Ottoman”. Însă după ce serialul a prins tracțiune pe Netflix, au apărut imediat zeci de mesaje și comentarii în care cei doi istorici erau criticați pentru că nu ar fi prezentat „adevărul istoric”.
Un astfel de mesaj sugerează că pentru producția serialului ar fi fost nevoie de un „istoric din partea României”, specializat în Vlad Țepeș. Dar comentariile de acest gen, spune Hasan, sunt doar o marcă a unei gândiri destul de răspândite în România: aceea că, din punct de vedere istoric, civilizația românească are mult mai multe merite decât arată istoria oficială, iar aceste merite nu sunt recunoscut din motive oculte.
Aceste teorii circulă pe sutele de grupuri de Facebook pe care se adună zeci de mii de pasionați ai istoriei alternative. Un astfel de grup este „Istoria și Originea Românilor”. Are 18.000 de membri, o medie zilnică de 8 postări și încă din descriere anunță faptul că „Civilizația și istoria au început acolo unde locuiește azi neamul românesc”.
„Faptul că românilor le place o istorie în care apar mereu frumos și elegant și își arogă cumva merite deosebite în făurirea istoriei universal, curentul acesta nu este specific doar nouă. Din păcate, mai toate popoarele europene, sau cel puțin cele mai micuțe din Europa de Est, au această problemă. Din păcate nu doar cinematografia de tip comunist a făcut acest lucru. S-a întâmplat și în perioada interbelică în presă, sigur atunci nu era televiziunea, iar cinematografia era la început. Se încerca această problematizare”, spune istoricul Mihai Florin Hasan.
Astfel de abordări pot fi găsite și pe Youtube. Un video care se numește „Exploratorul dac care a descoperit America înainte lui Cristofor Columb” a strâns sute de mii de vizualizări pe diferite canale de pe această platformă. Videoclipul de 20 de minute descrie, printre altele, e expediție în jurul lumii a unui anume Aethicus Donares.
Potrivit materialului, acesta chiar ar fi traversat cu barca zona în care astăzi există Canalul Suez, deși expediția este plasată în secolul 5 după Hristos. Adică cu aproape 1500 de ani înainte de construirea Canalului Suez.