Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Albă: Iranul ar putea ataca săptămâna aceasta. SUA citează estimări ale serviciilor sale, dar și ale serviciilor israeliene

Iranul ar putea ataca Israelul chiar săptămâna aceasta, anunță Casa Albă. Asta, în timp ce președintele american, Joe Biden, și omologii săi din Franța, Italia, Germania și Marea Britanie fac apel la Teheran să renunțe la amenințările sale.

Într-o declarație comună publicată de Casa Albă, cei cinci lideri fac apel la Iran să nu își ducă amenințările până la capăt. Și precizează că au discutat despre consecințele grave pe care un astfel de atac le-ar avea asupra securității regionale.

SUA: Teheran și aliații ar putea lovi Israelul curând

Asta, în timp ce SUA au estimat că Teheranul, sau aliații săi, ar putea lovi Israelul cât de curând.

”Împărtăşim evaluarea făcută de omologii noştri israelieni că, că ceva s-ar putea întâmpla, încă în această săptămână din partea Iranului şi a aliaților săi.

Și doar pentru a fi cât se poate de clar, în caz cineva va specula cuvintele mele. Există o evaluare a SUA, precum și o evaluare israeliană.

Evaluarea noastră este în concordanță cu evaluarea israeliană.”, a declarat John Kirby, coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru Comunicații Strategice al SUA.

Ca atare, Israelul şi-a plasat armata în alertă, iar Pentagonul a anunţat că trimite un submarin cu rachete ghidate în regiune şi accelerează sosirea unui al doilea portavion.

”Suntem în zile de vigilență și pregătire. Ameninţările dinspre Teheran şi Beirut se pot concretiza. Și este important să explicăm tuturor că pregătirea, pregătirea și vigilența nu sunt sinonime cu frica și panica.”,a declarat Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării.

Israelul își continuă operațiunile în Fâșia Gaza, iar după atacul asupra unei școli, pe care susține că Hamas o folosea ca bază, spune că victimele civile sunt inevitabile.

93 de palestinieni, uciși în weekend

Autoritățile sanitare palestiniene, controlate de Hamas, spun că 93 de oameni au fost uciși acolo în weekend.

”Vom încerca întotdeauna să-i protejăm pe ostatici, pe toți civilii. Aceasta este o parte esențială a strategiei noastre. Dar modul în care Hamas și Jihadul Islamic ne atacă face inevitabilă existența unor victime civile. Indiferent cât de mult încercăm, ei o fac inevitabilă.”, a adăugat David Mencer, purtător de cuvânt al Guvernului israelian.

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cer într-o declarație comună încetarea luptelor în Gaza şi eliberarea tuturor ostaticilor încă deţinuţi de Hamas. Asta, în timp ce Israelul a emis noi ordine de evacuare pentru palestinienii din Khan Younis.

Recent, tensiunile în Orientul Mijlociu au crescut după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Israelul nu revendicat, dar nici nu a negat implicarea sa în atac.

În plus, Tel-Aviv-ul se pregăteşte şi de atacuri din partea Hezbollah, mișcare susținută de Iran în Liban, după ce l-a ucis pe comandantul său şef, Fuad Shukr, la Beirut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE