Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiunile Israel-Iran. SUA ordonă trimiterea unui submarin și accelerează portavionul USS Abraham Lincoln în zonă

SUA au ordonat trimiterea unui submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlocul, în contextul tensiunilor din această regiune.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut grupului de atac al portavionului USS Abraham Lincoln să navigheze mai rapid către zonă, a declarat duminică Departamentul Apărării, potrivit Associated Press.

Aceste măsuri vin în contextul în care SUA și alți aliați fac presiuni pentru ca Israelul și Hamas să ajungă la un acord de încetare a focului, care ar putea contribui la calmarea tensiunilor în creștere din regiune după asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran și a unui comandant de rang înalt al Hezbollah la Beirut.

Oficialii au fost atenți la represalii din partea Iranului și Hezbollah pentru aceste asasinate, iar SUA și-au consolidat prezența în regiune.

Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat într-o declarație că LLoyd Austin a vorbit cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, mai devreme în cursul zilei, și a reiterat angajamentul Americii "de a lua toate măsurile posibile pentru a apăra Israelul și a remarcat consolidarea poziției și a capacităților forțelor militare ale SUA în Orientul Mijlociu, în lumina escaladării tensiunilor regionale".

Situația tensionată în Orientul Mijlociu

Situaţia din Orientul Mijlociu a devenit şi mai tensionată după asasinarea în iulie a liderului militar al mişcării libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, în apropiere de Beirut, într-un raid revendicat de Israel, şi la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, atribuită de asemenea Israelului.

Există temeri privind o ofensivă de mare anvergură a Hezbollah, care este susţinută de Iran, sau chiar a Iranului împotriva Israelului, transmite Agerpres.

Săptămâna trecută Washingtonul a anunţat deja o întărire a dispozitivului său militar în regiune, inclusiv desfăşurarea mai multor nave de război şi avioane de luptă, între care un alt portavion, USS Theodore Roosevelt.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac fără precedent al unor comandouri ale Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie anul trecut, care a dus la moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe datele oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite, 111 sunt încă ţinute captive în Gaza, iar 39 din acestea ar fi murit, conform armatei.

Represaliile israeliene din Gaza au ucis până acum 39.790 de persoane, conform datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, care nu detaliază numărul civililor şi luptătorilor ucişi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE