În goana după cadouri sau alte cumpărături online ne expunem tentativelor de fraudare ale infractorilor cibernetici. Atacatorii sunt extrem de inventivi, spun polițiștii. Astfel, anul 2023 aduce încă un element de temut: Inteligența artificială, care este folosită pentru a obține datele sau sumele din conturile celor păcăliți.
Cristina este una dintre victimele infractorilor de pe internet.
Victimă a unui atac informatic: Am sesizat în tranzacții, pur întâmplător, că există sume care sunt retrase din contul meu. Sunt sume mici, m-am uitat în istoric și am constatat că în mod constant mi-au fost retrase diverse sume în ultimele luni.
Sorin Stănică, inspector în cadrul IGPR: În astfel de situații poate să plece și de la prejudicii de 10, 15 sau 100 de lei, prejudicii mici, dar cumulate de la foarte multe persoane să ajungă să genereze un prejudiciu foarte mare.
2023 a adus un nou pericol. Atacatorii au început să utilizeze inclusiv Inteligența Artificială pentru a fura date sau sume din conturi.
Mihai Rotariu, specialist în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică: Da, tranzacțiile au crescut și au crescut și tipurile de atacuri, vedem mai multe scenarii pe care le generează atacatorii pentru a prinde utilizatorii în capcană. A luat amploare fenomenul AI, a inteligenței artificiale, iar atacatorii se folosesc de astfel de instrumente, text to speech pentru fișierele audio pe care le utilizează ca să pară că premierul sau președintele girează un anumit program de investiții. Se folosesc de soluții Chat GPT pentru a face ca textul în limba română să fie perfect.
Oficialii spun că inventivitatea atacatorilor a crescut anul acesta
Sorin Stănică, inspector în cadrul IGPR: Se folosesc de imaginea unei firme de curierat, de imaginea unui brand cunoscut, de imaginea unei bănci cunoscute și să ne convingă să ne introducem datele personale, datele de card.
Dincolo de această metodă, polițiștii s-au confruntat cu o creștere a numărului de persoane care au reclamat că au fost păcălite să investească în criptomonede sau în Fonduri de Investiții. Specialiștii în securitate cibernetică avertizează că suntem expuși capcanelor online în fiecare secundă.
Sorin Stănică, inspector în cadrul IGPR: Trebuie să fim conștienți că fiecare dintre noi este expus zilnic la atacuri cibernetice.
Finalul de an aduce și cele mai multe provocări. Polițiștii spun că din momentul Black Friday, apetitul cumpărătorilor crește, până în ultima zi a anului, iar atacatorii știu asta. O tentație la modă în ultima vreme este zona investițiilor.
Sorin Stănică, inspector în cadrul IGPR: În ultima vreme au fost foarte utilizate aceste capcane legate de fraudele cu investiții, în contextul în care se promiteau câștiguri fabuloase de mii de lei pe lună, cu investiții de o mie de lei.
Mihai Rotariu, specialist în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică: Cineva a pierdut chiar 200 de mii de euro într-o astfel de afacere, surprinzător sau nu, nu sunt neapărat persoane neavizate care intră în această capcană. A existat o situație în care persoana care a intrat într-o astfel de capcană era o persoană extrem de tehnică, lucra în domeniul bancar și lucra și în IT.
În primele 10 luni ale anului au fost aproape 5 mii de sesizări de infracțiuni online, față de doar 2.600 anul trecut. Pe lângă aceste reclamații, sunt multe cazuri în care victimele nu sesizează poliția și acceptă paguba.