Compania americană Google a pus în funcțiune ”passkeys”, opțiunea prin care utilizatorii se pot autentifica prin scanarea amprentei sau recunoașterea facială, în loc să mai folosească o parolă.
Reprezentanții Google spun că lansarea ”passkeys” ar putea fi o veste bună pentru persoanele care urăsc parolele. Acestea vor avea la dispoziție o modalitate mai simplă și mai sigură prin care vor putea accesa conturile.
Ce sunt passkeys?
Passkeys sau autentificarea biometrică în cont reprezintă o alternativă mai eficientă de securizare, prin comparație cu parolele și codurile de confirmare trimise prin SMS. Utilizatorii nu le vor mai vizualiza în mod direct. În schimb, vor avea nevoie de acestea pentru a se autentifica la un serviciu online, precum Gmail, pentru a comunica direct cu un dispozitiv de încredere, cum ar fi telefonul sau computerul, relatează The Associated Press.
Tot ce va trebui să faceți este să vă verificați identitatea pe dispozitiv cu ajutorul unui cod PIN de deblocare, a unor date biometrice, cum ar fi amprenta digitală sau o scanare facială, sau a unui dongle de securitate fizică mai sofisticat.
Google și-a conceput passkey-urile pentru a funcționa cu o serie de dispozitive; de la iPhone, Mac, computere cu Windows, la telefoane cu sisteme Android.
Motivul pentru care Google consideră că sunt necesare passkeys
În prezent, parolele pot fi sparte cu ușurință de hackeri și din cauza lipsei de informații a unor utilizatori. Dacă sunt prea complexe, s-ar putea transforma într-un impediment.
De exemplu, cei mai mulți dintre oameni aleg parole pe care le pot reține ușor, fără să-și dea seama că pot fi descriptate cu ușurință de infractorii cibernetici. O analiză realizată în decursul mai multor ani a scos la iveală că una dintre cele mai folosite parole este ”parola123”. De altfel, un alt studiu realizat de NordPass, un serviciu de gestionare a parolelor, a arătat că unii utilizatorii aleg să-și securizeze contul folosind doar cuvântul cheie ”parola”.
Mai mult, parolele sunt adesea compromise în cazul breșelor de securitate. De cealaltă parte, parolele mai complexe sunt considerate a fi mai sigure, însă formulări precum ”erVex411$%” sunt greu de ținut minte.
Pentru a evita aceste probleme, ”passkeys” au încă un avantaj față de parole. Acestea sunt specifice anumitor site-uri, iar hackerii ce păcălesc oamenii cu site-uri clonă nu vor putea sustrage parola unei aplicații pentru întâlniri, pentru a o folosi să vă spargă contul bancar.
Cum se activează passkeys
Noua modalitate de autentificare poate fi activată din opțiunile contului Google. Cu ajutorul telefonului sau a calculatorului, trebuie doar să deschideți browserul, să vă conectați la contul Googel și să accesați pagina g.co/passkeys.
Apoi, selectați ”începeți să utilizați passkeys” pentru a activa logarea biometrică.
Dacă folosiți un dispozitiv Apple, este recomandat să instalați mai întâi aplicația Keychain care oferă posibilitatea de a salva parolele, dar și passkeys.
Următorul pas este crearea cheilor de acces care vor conecta dispozitivul. Dacă folosiți un telefon Android care este deja conectat la contul Google, acesta este pregătit automat pentru a utiliza parolele de acces, deși trebuie să activați mai întâi funcția.
Tot pe pagina g.co/passkeys trebuie să căutați butonul ”creează o cheie de acces (passkey)”. După accesarea acestuia, se va deschide o fereastră unde veți acea posibilitatea de crea o cheie de acces fie pe dispozitivul pe care-l folosiți sau pe un altul. Nu există o alegere greșită; sistemul vă va anunța pur și simplu dacă acea cheie de acces există deja.
Dacă vă aflați pe un PC care nu poate crea o cheie de acces, se va deschide un cod QR pe care îl puteți scana cu camerele obișnuite de pe iPhone și dispozitivele Android. Este posibil să trebuiască să apropiați telefonul până când pe imagine apare mesajul "Set up passkey" (Configurați cheia de acces).
Ce se întâmplă după activarea passkeys
Din acel moment, vă puteți autentifica în contul Google doar prin introducerea adresei de e-mail. Dacă ați configurat corect parolele de acces, veți primi un mesaj pe telefon sau pe un alt dispozitiv care vă va cere să vă introduceți amprenta digitală, fața sau un cod PIN.
Parola rămâne, însă, în continuare o variantă de securizare a contului, dar pe măsură ce passkeys se dezvoltă, sunt șanse mari să nu aveți nevoie prea mult de ea.