Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indicatoare rutiere acoperite, stâlpi în dreptul trecerilor de pietoni, mașini în intersecții. Vizibilitatea în trafic e opțională în București

Vizibilitatea în trafic este o provocare pentru șoferii din București. Mașini parcate în intersecții, stâlpi în dreptul trecerilor de pietoni, indicatoare blocate de crengile copacilor. Toate acestea îi încurcă pe conducătorii auto. Pentru că le văd prea târziu, aceștia ignoră adesea semnele de circulație sau - cei mai prevăzători - își iau măsuri suplimentare de siguranță înainte de a traversa o intersecție.

Veșnicele problemele ale traficului din București

Multe dintre semnele de circulație care ar trebui să facă ordine în trafic sunt acoperite  de frunzele copacilor. Pe Strada Brașov, din Sectorul 6, există panouri care indică direcțiile către puncte importante din oraș și un indicator „Oprirea interzisă”. Niciunul dintre semne nu poate fi văzut, însă, din timp, de la volan.

Șofer: Ce să facem dacă nu se face nimic? Le ignorăm, atunci.

Conducătorii auto care fac stânga de pe Strada Brașov pe Bulevardul Drumul Taberei spun că nu văd mașinile care circulă din sens opus din cauza stației de metrou. La fel și cei care întorc puțin mai departe, pe același bulevard.

Sorin Ene, expert siguranță auto: Mai este un motiv și anume lucrările la infrastructură, care se fac de foarte multe ori nu într-un mod eficient, și mai dau aici un exemplu: sunt anumiții stâlpi de iluminat public sau tot așa, stâlp cu panouri publicitare sau de altă natură, care pur și simplu sunt poziționați în fața semafoarelor, iar semafoarele sunt aproape foarte greu de de văzut, de depistat.

La intersecția dintre Calea 13 Septembrie și Șoseaua Panduri, mai multe indicatoare, care ar trebui să ghideze șoferii atunci când nu funcționează semafoarele, sunt acoperite de crengi.

Șofer: Sunt de mult, așa este, dar nu este vina noastră, ci a celor care răspund de semnalizări. Cred că mai mult, decât după indicatoare, mai mult după instinct, dacă nu se văd... Și,oricum, în momentul în care cad semafoarele trebuie să fii atent, chiar dacă circuli pe drum cu prioritate.

Magda Costache, jurnalistă Euronews: Suntem la intersecția dintre străzile Cetatea Histria și Pașcani, iar aici, cel puțin două indicatoare sunt acoperite de crengile copacilor. Mai mult, șoferii nu au vizibilitate din cauza mașinilor parcate în intersecție.

Localnic: Am făcut sesizare la poliție degeaba! Nu-i interesează pe cei de la primărie. Să vedeți dimineața cum se lovesc aici.

Reporter: Nu se văd (indicatoarele n.r.) de crengile copacilor.

Păi da, cine să le curețe?

Sorin Ene, expert siguranță auto: Administratorii drumurilor sau cei care au în grijă menținerea în bună condiție sau în desfășurare de trafic în siguranță ar trebui să facă lucrul ăsta, să se implice în cosmetizarea și toaletarea copacilor. Doi la mână, conducătorii auto să realizeze faptul că și ei pot fi în această situație, când circulă pe stradă și o mașină e parcată în apropierea trecerii de pietoni sau care obstrucționează anumite semne de circulație.

Reporter: Atunci când ieșiți de pe străduțe înguste și sunt mașini parcate, de câte ori trebuie să vă asigurați ca să aveți vizibilitate?

Șofer: De cât mai multe ori... De patru-cinci ori, Doamne ferește!

În primele șase luni ale anului, polițiștii de la Brigada Rutieră au trimis 700 de informări și 82 de amenzi către administratorii drumurilor, pentru remedierea deficiențelor. De la marcaje sau indicatoare deteriorate, care lipsesc sau care au grad scăzut de vizibilitate, până la gropi nesemnalizate, nefuncționarea sau poziționarea incorectă a locurilor de parcare, toate au fost semnalate. Într-un răspuns pentru Euronews România, Administrația Străzilor a spus că intervine zilnic pentru remedierea deficiențelor în ceea ce privește semnalizarea rutieră. Primăria Capitalei chiar a dat dispoziție ca administratorii spațiilor verzi să intervină și ei asupra vegetației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE