Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un an de la accidentul din stațiunea 2 Mai, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri. Procesul încă nu e gata. Filmul evenimentelor

Data de 19 august 2023 a consemnat unul dintre cele mai negre momente de pe șoselele din România. În acea noapte, Vlad Pascu, un tânăr din București, care avea 19 ani la acea vreme, a lovit cu mașina un grup de tineri, între stațiunile 2 Mai și Vama Veche. Ei circulau lângă partea carosabilă. Doi dintre ei au murit, iar trei au fost răniți.

Un an de la accidentul din stațiunea 2 Mai, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri

La acea vreme, accidentul respectiv a dus la schimbări importante în Poliția Constanța, din cauza evenimentelor care au precedat tragedia. Mai exact, chiar ministrul de Interne Cătălin Predoiu a spus că însuși șeful Poliției Constanța l-a oprit în trafic pe Vlad Pascu, cu o zi înainte de accident, în jurul orei 21:40. Predoiu susține că Pascu ar fi trebuit sancționat pentru că nu avea pe parbriz semnul de începător. Însă Pascu depășise totuși un an vechime în condus, cu două luni.

Trei ore mai târziu, la ora 00:40, același șofer a fost protagonist, tot după spusele aceluiași Predoiu. O persoană a sesizat, la numărul de urgențe 112, că mașina condusă de Vlad Pascu circula haotic, iar reclamantul susținea că șoferul părea băut sau drogat. Însă acel incident nu a fost raportat mai departe de către dispecerii 112.

La ora 02:35, Vlad Pascu a fost oprit în trafic de alt echipaj de poliție, care a descoperit în mașină o țigară artizanală, care avea o materie asemănătoare cannabisului. Polițiștii au mai găsit și niște medicamente suspecte.

"La acest moment procedural, conform raportului Corpului de Control, agentul de poliţie a încălcat prevederi legale, prin aceea că nu a ridicat plăcuţele, nu a pornit imediat dispozitivul portabil, body camera, acesta fiind pornit în momentul în care s-a efectuat testul de alcoolemie", a spus atunci ministrul Predoiu.

Șoferul Vlad Pascu a fost dus ulterior la sediul poliției, însă nu și ceilalți doi pasageri din mașină, în ciuda prevederilor legale. De menționat că acel echipaj de poliție nu avea drug-test.

Chestorul Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța de atunci, a spus că Vlad Pascu a stat la poliție până la ora 04:30, a fost testat cu etilotestul și rezultatul a fost zero. Astfel, el a fost lăsat să plece. Chestorul susține că, imediat după aceea, Vlad Pascu a consumat droguri.

Ulterior, în jurul orei 05:25, a avut loc acel accident. Vlad Pascu părăsise locul faptei. Era deja prea târziu, însă polițiștii care l-au oprit pe Pascu puțin mai departe, l-au testat atunci cu drug-test și spuneau că aparatul a indicat că tânărul consumase trei tipuri de substanțe, considerate droguri de mare risc: cocaină, amfetamină și metamfetamină.

"La data de 19 august, în jurul orei 05.25, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe D.N. 39, în apropierea localităţii Vama Veche, a avut loc un accident rutier. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că un tânăr de 19 ani ar fi condus un autoturism pe D.N. 39 şi ar fi intrat într-un grup de pietoni, care se deplasa pe partea carosabilă. În urma accidentului rutier, au decedat la faţa locului o tânără de 20 de ani şi un tânăr de 21 de ani. De asemenea, au mai fost răniţi doi tineri, de 19 ani, respectiv 20 de ani şi o tânără de 20 de ani", a fost comunicatul IPJ Constanţa.

  • Accidentul făcut de Vlad Pascu intră sub incidența "Legii Anastasia", care a intrat în vigoare în octombrie 2023, după ce a fost promulgată cu câteva luni mai devreme. Ea prevede că niciun şofer băut, drogat sau fără permis nu mai poate scăpa de închisoare cu executare, dacă rezultă victime din accident. Anunțul potrivit căruia Pascu nu poate scăpa de această lege a fost făcut, pe 28 augus 2023, chiar de senatorul PSD Robert Cazanciuc, cel care a inițiat proiectul legislativ.

În probele biologice ale lui Vlad Pascu au fost găsite cinci droguri

Pe 20 august 2023, Pascu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei Judecătoriei Mangalia, care a admis propunerea de arestare formulată de procurori.

Însă el a fost prins cu droguri și în trecut, numai că magistrații l-au iertat. Potrivit deciziei instanței, el a fost prins "cu o cantinate mică de canabis, pentru consum propriu". A fost deschis un dosar penal în 2022, pentru deținerea a 0,68 grame de canabis, însă după un an de cercetări, procurorii DIICOT au emis o ordonanță prin care au renunțat la urmărirea penală.

Toate aceste evenimente au provocat atunci un scandal-monstru în societate, iar lumea se întreba cum de a scăpat Vlad Pascu și dacă nu cumva el avea relații cu personaje "sus puse". Părinții lui erau cunoscuți pentru că au afaceri în domeniul imobiliar.

După mediatizarea acestui caz, pe conturile de socializare ale lui Vlad Pascu au fost găsite mai multe imagini, printre care una în care el apare îmbrăcat cu un tricou pe care scrie "Drugs are my life" (n.r.: drogurile sunt viața mea).

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus că, la acel moment, adjunctul şefului IPJ Constanţa, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche "au fost eliberaţi din funcţie, la cerere".

La locul impactului a fost găsit și un dispozitiv de înregistrare Go Pro, care surprinde exact momentul. Unchiul unuia dintre tinerii uciși a dus la Poliție dovezile. Pe înregistrare se aude și cum Vlad Pascu demarează în trombă și pleacă de la locul accidentului. Toată înregistrarea are 37 de minute.

Pe 14 septembrie, DIICOT a făcut percheziții în cazul părinților lui Vlad Pascu, după ce mama tânărului a fost acuzată că ar fi încercat să şantajeze martori din dosar. Tatăl lui Vlad Pascu a fost anchetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pentru că a fost găsită muniţie în locuinţa lui.

Între timp, Vlad Pascu a fost acuzat de "deţinere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu, în formă continuată" și trafic de droguri de mare risc.

Abia pe 11 octombrie 2023 a fost trimis în judecată Vlad Pascu, după o decizie a procurorilor de pe lângă Judecătoria Mangalia. El era acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Tot atunci a fost făcut public și rezultatul probelor biologice ale lui Vlad Pascu. El consumase cinci droguri la momentul accidentului.

Pe 8 noiembrie, după ce procesul lui Vlad Pascu a mai avansat, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a spus că urmează o amplă reorganizare a Inspectorarului Județean de Poliție Constanța, care va avea și o conducere nouă.

Judecătoarea Ancuța Popoviciu face gafă după gafă în procesul lui Vlad Pascu

Primul termen în procesul lui Vlad Pascu a avut loc tocmai pe 22 februarie 2024, adică la o jumătate de an de la momentul tragediei. Numai că atunci a fost stabilit un nou termen pentru 14 martie, pentru că judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a spus că Vlad Pascu nu beneficiază de apărare întrucât unul dintre avocaţi s-a retras din dosar, iar celălalt a spus că protestează pentru că este solidar cu acţiunea de protest declanşată de Baroul Bucureşti.

Judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost și protagonista unui moment incredibil. În sala de judecată, ea l-a întrebat pe tatăl tânărului decedat unde este fiul său, i-a cerut buletinul lui Sebastian și a întrebat dacă tânărul se află în sală. Consiliul Superior al Magistraturii a precizat, a doua zi, că Inspecţia Judiciară s-a sesizat în acest caz.

Pe 14 martie, judecătoarea Popoviciu a admis solicitarea lui Vlad Pascu, care dorea judecarea dosarului în procedură simplificată, pentru ca el să beneficieze de o reducere cu o treime a pedepsei.

După ce judecătoarea Ancuța Popoviciu a devenit "personaj principal", a urmat chiar și o cerere de recuzare a sa, dar a fost respinsă. La fel cum a fost respinsă de către Curtea de Apel Constanța și cererea făcută de Judecătoria Mangalia, prin care se dorea strămutarea dosarului.

Al treilea termen în proces a avut loc pe 4 aprilie 2024, când judecătoarea Ancuța Popoviciu a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat. Tot atunci, avocatul Adrian Bendeac, cel care îl apără pe Pascu, a declarat că victimele accidentului circulau neregulamentar, astfel că "este o culpă comună".

Au urmat chiar și proteste în Piața Victoriei din București, pe 13 aprilie, pentru modul în care se judecă acest dosar. Pe 16 aprilie, au fost proteste și în fața Tribunalului Constanța, mai ales că Vlad Pascu solicitase înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Dar cererea sa a fost respinsă.

A existat și o sesizare, pe 17 aprilie, a Inspecţiei Judiciare, care dorea suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu, însă Secția pentru Judecători a amânat cererea.

Apoi a mai existat o amânare și în al treilea termen de pe 18 aprilie, cel în care urma să se judece dosarul lui Pascu. Pe 24 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că judecătoarea Ancuța Popoviciu nu va fi suspendată din funcție, deși acest aspect a fost cerut de Inspecția Judiciară. A fost momentul în care judecătoarea a oferit o nouă imagine incredibilă, pentru că, la ieșirea din CSM, ea a stat în jur de un minut în fața camerelor de vederi, fără să scoată un cuvânt.

După această atitudine, au avut loc alte proteste, pe data de 2 mai, adică exact numele stațiunii în care a avut loc accidentul. Protestele au început în Vama Veche și manifestanții s-au deplasat până la locul accidentului.

Un alt moment de necrezut a avut loc pe 8 mai, când Vlad Pascu a dat un interviu din închisoare. El a fost sancţionat disciplinar, așa cum a hotărât conducerea penitenciarului Poarta Albă, care i-a interzis dreptul de a primi vizite timp de trei luni. A doua zi, în alt termen al procesului, au fost audiate familiile victimelor, însă judecătoarea Popoviciu a făcut noi gafe, după cum a spus avocatul Adrian Cuculis, care susține că ea a întrebat dacă familia Robertei, una dintre persoanele ucise de Pascu, s-a prezentat la înmormântare.

La nici două săptămâni după acel moment, judecătoarea Ancuța Popoviciu a solicitat să fie transferată de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța. A fost totodată momentul în care judecătoarea a fost recuzată din acest dosar. La termenul de pe 23 mai, dosarul a fost preluat chiar de președintele Judecătoriei Mangalia, Carmen Claudia Berevoescu.

După câteva zile, pe 4 iunie, fosta judecătoare din dosar, Ancuța Popoviciu, a fost protagonsta unei acțiuni disciplinare din partea Inspecţiei Judiciare, care a spus că ea "și-a exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".

A urmat termenul de pe 7 iunie, când a fost cerută reîncadrarea juridică, din omor din culpă în omor calificat. Pe 14 iunie, cererea a fost respinsă.

După încă o săptămână, instanța a depus o expertiză medico-legală, în urma căreia urmează să se stabilească dacă doi dintre cei trei supravieţuitori au rămas cu infirmitate permanentă. Asta ar putea schimba încadrarea juridică, dar și mărirea pedepsei.

14 august 2024 era ultimul termen stabilit, însă atunci a fost amânat din nou, pentru că nu era gata expertiza. Tot pe 14 august a fost respinsă și cererea lui Pascu, care dorea să nu mai stea în arest preventiv, ci în arest la domiciliu.

De la momentul producerii accidentului, Vlad Pascu se află în arest preventiv, măsură care a tot fost prelungită în așteptarea verdictului final din proces. Următorul termen este pe 20 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE