Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București, printre cele mai zgomotoase orașe. Care sunt cele mai liniștite orașe din România

70 la sută dintre români se simt deranjați de zgomotul din cartierul unde trăiesc, potrivit unui studiu realizat de o platformă imobiliară. Călărași, Ploiești și Bucuresti au fost indicate, de cei care au răspuns în cadrul studiului, drept cele mai zgomotoase orașe. La polul opus, cei mai mulți dintre locuitorii din Brașov, Miercurea Ciuc sau Sibiu consideră că locuiesc într-un oraș liniștit, potrivit aceleiași surse.

Chiar la intrarea în București este amplasat acest indicator rutier care îi avertizează pe șoferi că nu au voie să claxoneze, ba mai mult cei care o fac fără motiv sunt pasibili de amendă. În același timp, excepție fac doar situațiile în care există un pericol iminent și este necesară utilizarea avertizorului sonor.

Teoretic, un șofer care claxonează fără să existe un pericol iminent în trafic poate fi amendat cu cel puțin 660 de lei

Potrivit studiului, cele mai zgomotoase nouă cartiere din România sunt în București. La polul opus, două cartiere din Brașov și unul din Sibiu au fost considerate de locuitorii lor drept cele mai liniștite.

Studiul, la care au participat peste 1400 de respondenti, a fost realizat de Storia. , luna aceasta.

Care sunt cele mai sunt cele mai zgomotoase orașe din România

Orașul București se află la finalul clasamentului și ocupă poziția 39 din 41 (cu un scor de 50,1 puncte) în ceea ce privește evaluarea nivelului de liniște. Astfel spus, Capitala se numără printre cele mai zgomotoase trei orașe din România, după Călărași și Ploiești. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât în orașul sau cartierul analizat nivelul de liniște este mai crescut.

Printre cele mai zgomotoase trei cartiere evaluate de români până în prezent se regăsesc următoarele zone din București: Ștefan cel Mare, Unirii, Titulescu.

„Nu este deloc întâmplător faptul că cele mai zgomotoase nouă cartiere din România, evaluate de locuitori, se găsesc toate în București – capitala țării. Bucureștiul, fiind centrul economic, cultural și administrativ al României, atrage un număr mare de persoane și vehicule zilnic.

Conform celui mai recent studiu desfășurat de noi, traficul rutier intens, lucrările de construcție care se desfășoară continuu și vecinii zgomotoși sunt printre sursele de zgomot care îi deranjează cel mai tare pe locuitori. Aceste realități scot în evidență necesitatea unor soluții pentru gestionarea poluării fonice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Traficul rutier, principala sursă de poluare fonică

Întrebați care sunt sursele de zgomot care îi deranjează cel mai tare, românii au ales pe primele locuri traficul rutier (62%), vecinii zgomotoși (40%), lucrările de construcție (27%), localurile sau barurile din apropiere (13%) și trenurile sau alte mijloace de transport public (13%).

Care sunt cele mai liniștite orașe

În topul orașelor în care nivelul de liniște este considerat cel mai crescut, conform percepției locuitorilor, se regăsesc: Brașov (62,7 puncte), Miercurea Ciuc (62,5), Sibiu (61,8), Oradea (60,5) și Râmnicu Vâlcea (60), urmate de Cluj-Napoca (59,2), Botoșani (58,9), Alba Iulia (58,5), Satu Mare (58,3) și Drobeta Turnu Severin (58,3). În rândul orașelor în care locuitorii consideră că nivelul de liniște este scăzut se află: Ploiești (47,5), Călărași (49,7), București (50,1), Tulcea (50,7), Târgu Mureș (51,1), Constanța (52,1), Alexandria (52,9), Slobozia (53), Târgu Jiu (53), Focșani (53,3).

Care sunt cele mai liniștite cartiere

În topul cartierelor cu cel mai înalt nivel de liniște se regăsesc următoarele: Stupini din Brașov, cartierul Valea Aurie din Sibiu și Răcădău din Brașov.

Chestionarul a fost publicat online în luna august 2024, iar răspunsurile au fost colectate de la 1457 respondenți, la nivel național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE