Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incident pe Transfăgărășan: Un bărbat a coborât din mașină cu un copil în brațe ca să pozeze o ursoaică

Un turist s-a dat jos dintr-o mașină, cu un copil în brațe, ca să fotografieze o ursoaică, pe Transfăgărășan. Animalul urma să fie relocat și aproape intrase în cușca instalată de specialiști, când bărbatul a coborât cu copilul din autoturism, la mică distanță de ursoaică.

Un turist cu un copil în brațe a vrut să fotografieze o ursoaică, pe Transfăgărășan. Prefectul Argeșului: Era periculos

Inspectorii silvici au încercat să îl oprească pe individ să se apropie de animal, dar bărbatul s-a opus.

Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș: A oprit să facă poze cu ursul ce urma să fie relocat! Inspectorii silvici au încercat să îl oprească, dar s-a opus și a devenit agresiv verbal.

Mihai Cosma, Romsilva Arges: I-am spus că este inconștient, nu poate să facă așa ceva... Să pună în pericol copilul, în primul rând, și apoi, pe el. Ursul era în spatele cuștii, acolo, noi așteptam să intre... Deja intrase de câteva ori femela, puiul rămăsese în spate, în pădure. Probabil urma să coboare și puiul și să intre împreună la mâncare, în capcană.

Un echipaj al Jandarmeriei Argeș a ajuns la timp la fața locului, iar turistul a primit două amenzi. El s-a ales și cu dosar penal pentru ultraj.

„În această după-amiază, echipa care se ocupă de relocarea urșilor de pe Transfăgărășan a încercat să îndepărteze un bărbat care a coborât dintr-un autoturism la mică distanță de ursul ce aproape intrase în cursa instalată. Era periculos, cu atât mai mult cu cât, bărbatul a ieșit din mașină cu un copil în brațe. Inspectorii silvici s-au lovit de un refuz din partea persoanei pe care încercau să o convingă să nu se pună în pericol. Discuția a degenerat!”, a mai spus prefectul.

„Condamn ferm comportamente precum cel al turistului de la care a pornit incidentul! Inginerii silvici au avut o reacție demnă de lăudat, încercând să procedeze în așa fel încât nimeni să nu fie în pericol. Nici oamenii, nici animalul! Revin cu apelul public: este interzisă de lege oprirea pentru a fotografia sau filma urșii, dar și hrănirea animalelor”, a mai precizat el.

Urșii de pe Transfăgărășan vor putea fi relocați și reabilitați în sanctuare sau în alte fonduri forestiere, după ce Euronews România a publicat un reportaj în care semnala situația îngrijorătoare din zonă. Prima cușcă a fost deja instalată pe traseul turistic, iar la sanctuarul din Zărnești se fac deja pregătiri pentru a întâmpina primii urși care vor fi transferați.

O tânără de 19 ani a fost atacată și ucisă de un urs, pe traseul Jepii Mici, din Bucegi, în apropiere de Bușteni. Incidentul, care a avut loc pe 9 iulie, a declanșat un val de critici și preocupări în privința populației supranumerice de urși din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE