Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urșii de pe Transfăgărășan vor putea fi relocați. Schimbarea legislativă vine după un reportaj Euronews România

Urșii de pe Transfăgărășan vor putea fi relocați și reabilitați în sanctuare sau în alte fonduri forestiere, după ce Euronews România a publicat un reportaj în care semnala situația îngrijorătoare din zonă. Prima cușcă a fost deja instalată pe traseul turistic, iar la sanctuarul din Zărnești se fac deja pregătiri pentru a întâmpina primii urși care vor fi transferați.

În urma unui reportaj Euronews, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat un ordin prin care să fie permisă relocarea urșilor de pe Transfăgărășan. Cei 26 de urși găsiți pe traseu vor putea fi mutați în sanctuare, rezervații sau alte fonduri forestiere, iar unii dintre ei vor putea fi reabilitați. Prima cușcă pentru relocarea lor a fost deja instalată.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Aceasta este cușca în care ursoaica și puiul vor fi ademeniți. Autoritățile locale vor monitoriza zona dimineața și seara atunci când știu că urșii ies la stradă, iar în momentul în care cei doi urși vor fi prinși în pușcă, autoritățile vor elibera poarta manual.”

Mihai Cosma, inginer silvic: „Este extrem de agresivă față de ceilalți pe care îi avem pe Transfăgărășan. Este o ursoaică relativ tânără. Am avut multe evenimente aici cu turiști care în nebunia lor încep să oprească și să le arunce mâncare. Devine din ce în ce mai agresivă.

Dacă facem traseul de Transfăgărășan o să găsim în fiecare punct în care ies urși cel puțin 4, 5, 10 mașini oprite ca să-i filmeze, să-i fotografieze sau să-i hrănească.

Managerul sanctuarului din Zărnești: „Trebuie să întărim sistemul de siguranță”

Ursoaica și puiul vor fi mutați la sanctuarul din Zărnești, acolo unde se fac deja pregătiri pentru întâmpinarea lor.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews România: „Acești pui urmează să fie mutați în altă parte a sanctuarului pentru a face loc ursoaicei și puiul lui ei de pe Transfăgărășan. Acest țarc este unul special pentru urși din sălbăticie, tocmai de aceea este ușor înălțat.”

Florin Ticușan, managerul sanctuarului din Zărnești: „Este un efort pe care îl facem suplimentar. În primul rând, trebuie să întărim sistemul de siguranță, adică curentul să-l dublăm cu generatoare. Trebuie amenajat puțin că urșii care au fost în până acuma. Înăuntru erau urși proveniți de la grădini zoologice, ci urși care sunt obișnuiți cu asemenea garduri. Cei de afară creează anumite probleme, ei vor să evadeze, să plece.”

Ce se întâmplă cu urșii relocați în sanctuare

Odată ce ajung la sanctuar, urșilor li se fac analize și vaccinuri, iar masculii sunt sterilizați. Întreținerea unui urs ajunge la 9.000 de euro în fiecare an, iar media de viață a unui animal este de 35 de ani.

Paula Ciotloș, vicepreședintele Asociației Milioane de Prieteni: „Ursul din sălbăticie, știm cu toții, poate să parcurgă într-o singură noapte zeci de kilometri. Aici, odată ce ajunge și se izbește de de niște garduri, de niște fire electrice, este îngrozitor pentru el la început. Tocmai de aceea repetăm de fiecare dată locul lui este în sălbăticie, nu este într-un sanctuar. Nu ne dorim acest lucru, dar vrând, nevrând ajungem să preluăm noi problemele pe care autoritățile ar trebui să le rezolve.”

Al doilea sanctuar pentru urși în județul Brașov, construit cu bani din PNRR

În momentul de față se construiește un al doilea sanctuar în județul Brașov cu bani din PNRR. Ministrul Mediului spune că acesta va fi gata până în luna decembrie, moment în care va putea să primească urșii problemă de pe Transfăgărășan. Mai mult, Mircea Fechet spune că vrea ca pe traseul turistic să fie instalate și camere pentru a-i prinde pe cei care hrănesc animalele și mai multe panouri.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Aceste panouri sunt produse deja și vor fi amplasate pe Transfăgărășan. Sunt în număr de 10 panouri, dacă nu greșesc, și vor fi amplasate, sper eu, în această săptămână.”

Pe rețelele de socializare apar zilnic imagini cu urși ademeniți de turiști cu mâncare în încercarea de a le face o poză. Multe dintre animale devin agresive atunci când nu primesc mâncarea care le este fluturată în față, motiv pentru care, fără această schimbare legislativă, majoritatea animalelor ar fi ajuns să fie împușcate. Mai mult, hrănirea animalelor este ilegală și pune în pericol atât viața oamenilor, cât și a urșilor.

Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș: „Oamenii nu trebuie să se oprească nici în dreptul cuștii, nici mai sus, nici mai jos, nici în dreptul urșilor de pe Transfăgărășan. Nici pentru a-i fotografia, nici pentru a le da să mănânce. Polițiști și jandarmi și-au sporit prezența și patrulele pe Transfăgărășan tocmai pentru a încerca să-i ținem pe oameni în siguranță.”

Cei care hrănesc urșii pot primi chiar două amenzi, una pentru hranirea propriu zisă și cealaltă, de la Poliția Rutieră pentru oprire în loc neregulamentar.

  • Cei care le dau de mâncare animalelor riscă două amenzi care totalizează peste 2.200 de lei, pentru că sancțiunile vor fi date de jandarmi și polițiștii rutieri. Astfel, cine e prins că dă mâncare urșilor va lua o amendă de până la 1.700 de lei și încă una de peste 500 de lei pentru staționarea pe un drum național.

Câți urși sunt în România

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „În România, avem date certe legate de numărul total de urși, există un studiu pe care Ministerul Mediului l-a comandat, l-a plătit și l-a recepționat și acel studiu ne spune că în România există aproximativ 8.000 de urși"

  • Cei de la Garda de Mediu susțin că relocarea urșilor nu mai este o soluție, pentru că animalele revin în locurile în care s-au obișnuit să fie hrăniți de oameni.
  • Anul trecut, au fost peste 400 de apeluri la 112, în care oamenii semnalau prezența urșilor.
  • În 2023, peste 260 de persoane au fost implicate în incidente provocate de urși doar în județul Argeș, iar despăgubirile plătite au depășit 500 de mii de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE