Din 15 noiembrie începe Postul Crăciunului. Urmează 40 de zile în care credincioșii renunță la carne, ouă, produse lactate și, parțial, la pește.
Nutriționiștii spun că postul poate fi benefic pentru organism, dacă este ținut corect, cu alimentație echilibrată și fără excese calorice.
Mai multe cercetări de piață arată că jumătate dintre români obișnuiesc să țină post cel puțin câteva zile pe an. Însă, doar un român din 10 reușește să respecte toată perioada.
Ce alimente consumă românii în perioada postului
„Da, o să țin post. Măcar la început și la sfârșit. Să fie cartofi, ăia parcă sunt mai consistenți, dar mai merge și o iahnie de fasole.”
„Pot să țin tot postul. Începe de mâine dar nu pot să-l țin. Doar miercurea și vinerea. Face bine pentru organism. Atâta carne nu este chiar sănătoasă.“
„Consider că în momentul acesta am nevoie de tot ce poate să îmi ofere o alimentație cât mai variată, inclusiv proteine din carne, lactate.“
Opinia nutriționiștilor despre post
Nutriționiștii spun că dacă renunțăm pentru o perioadă la produsele din carne sau la lactate, efectul pentru organism va fi unul benefic.
Totodată, există numeroase alternative care ne pot aduce nutrienții de care avem nevoie. Năutul, fasolea sau lintea sunt proteinele vegetale care nu ar trebui să lipsească de pe masă în timpul postului.
Lygia Alexandrescu – nutriționist: Postul e benefic. Pe perioade scurte, de 6-8 săptămâni organismul nu are niciun fel de carențe, nu ne facem griji. Ideal este să ne întoarcem la rețetele mânăstirești, la rețetele bunicilor, dacă vrem să ținem post, să pornim de la baza alimentului la care ne referim. Gena are foarte mare importanță asupra hrănirii. Corpul nostru trebuie hrănit cu alimente și acele alimente să existe ca informație în gena noastră. Sunt semințe de genul semințelor de chia sau quinoa, au proprietăți fantastice, valoroase, din punct de vedere nutrițional, dar sunt utile pentru persoanele care au crescut din pământul cărora ele cresc.
Postul Crăciunului este considerat un post mult mai lejer decât cel dinaintea Paștelui. Din cele 40 zile, în care renunțăm la carne și lactate, sunt nu mai puțin de 14 zile în care avem dezlegare la pește. De exemplu, în luna noiembrie sunt 4 zile, iar în luna decembrie 10 zile, inclusiv sâmbăta și duminica, în care este permis consumul de pește și derivatele acestora.
Gabriel – preot paroh: Acum a venit vremea să ne îngrijim de suflet: postim, facem fapte bune, ne rugăm și pornim într-o călătorie care durează 40 de zile. Sufletul nostru are și el nevoie de hrană, de îmbrăcăminte, așadar, prin post, rugăciune și fapte bune, îl facem mai curat și mai ușor și mai aproape de Dumnezeu – creatorul sau.
Postul Crăciunului pregătește credincioșii de una dintre cele mai mari sărbători religioase, și anume Nașterea lui Iisus, sărbătorită pe 25 decembrie.