Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă un cod portocaliu și unul galben, emise în zonele lovite deja de inundații. Risc de alte deversări pe unele râuri din zona Moldovei

Este din nou risc de inundații pe mai multe râuri din zona Moldovei. Debitul acestora ar putea crește în orele următoare, avertizează autoritățile. La ora 12, a intrat în vigoare un cod galben, care vizează mai multe porțiuni de râuri din județele Vaslui, Iași și Galați.

Alerta este valabilă până mâine, 19 septembrie, când va intra în vigoare un nou cod de inundații, de data asta, portocaliu, pentru Bârlad, Siret și Prut. Între timp, în zonele afectate de potopul de zilele trecute ajung camioane cu ajutoare.

Cod portocaliu și galben, emise în zonele lovite deja de inundații

Ruth Novacovici, jurnalist Euronews: „Aici, la Slobozia Conachi, este însorit, iar oamenii încearcă să-și curețe curțile și gospodăriile, după inundațiile din ultimele zile. Asta deți Slobozia Conachi se află în apropierea răului Siret, care este vizat, de mâine, de la ora 5, de un cod portocaliu de inundații. De acest cod portocaliu sunt vizate și râurile Bârlad și Prut.

Chiar în aceste momente, pe mai multe sectoare de râuri din Iași, Galați și Vaslui sunt emise coduri galbene. Aseară au fost inundații într-o nouă localitate din Galați, Cuca. Apele s-au retras înter timp, însă în aceste momente, înspre Galați vin mai multe camioane cu ajutoare pentru oamenii afectați de inundațiile din urmă cu câteva zile."

Așadar în estul țării revin ploile. Meteorologii anunță că, din această noapte și până mâine după-amiază, 9 județe din Moldova și Nordul Dobrogei vor fi sub cod galben de ploi însemnate cantitativ. Vorbim despre Galați, Vaslui, Tulcea, Iași, Botoșani, dar și Vrancea, Bacău, Neamț și Suceava.

Robert Manta, meteorolog ANM: „Încă un episod de ploi mai mult moderat, în partea de est a țării. Sunt cantități de 15-20-25 de litri, poate chiar 30, însă problema principală este că aceste cantități ajung în acea zonă care este deja cu un sol îmbibat cu apă.

Cam tot ce plouă trebuie să se scurgă, așa că pot apărea efecte hidrologice în continuare, probabil de ordin mai mic. După ziua de mâine, ploile vor fi din ce în ce mai puține, probabil chiar vor lipsi pentru multe zile la rând. Ne așteptăm la mult soare, la temperaturi în creștere și bineînțeles am putea asista chiar la temperaturi de aproape 30 ° către final de lună."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE