România e împărțită între fenomene meteo extreme. În timp ce într-o parte a țării ploile au provocat inundații devastatoare, sudul e afectat de seceta extremă. Pământul este atât de uscat încât nici măcar nu poate fi arat, iar râurile au nivelul apei foarte scăzut. Jiul se poate trece la pas în unele zone din Dolj.
Seceta le dă, așadar, bătăi de cap inclusiv oamenilor de știință. În stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Șimnic din apropiere de Craiova, nici măcar nu au putut fi înlăturate resturile de la culturile anterioare. Tractoarele sunt scoase pe teren doar pentru a sfărâma bulgării de pământ rămași în urma arăturilor din vară și lasă în urmă nori imenși de praf.
Claudia Dunăreanu, director adjunct stațiunea de cercetare Șimnic: „Ar trebui să pregătim terenul pentru însămânțarea culturilor de grâu, de orz, dar din păcate, după cum se vede terenul nu se poate ara. Poate cumva să îl pregătim prin discuiri repetate care o să aducă foarte multe costuri cu motorina și cu piesele la utilaje.”
Seceta extremă este vizibilă și pe cursul apelor
În județul Dolj, pe Jiu s-au format insule de nisip, care pot fi trecute la pas. Pentru ca seceta să nu afecteze alimentarea cu apă a orașelor, specialiștii Administrației Bazinale de Apă au fost nevoiți să impună anumite restricții.
Ilie Vasile, localnic Bucovăț: „Cum e acuma îl trecem cu pasul, nu-i mai mare să zicem așa, n-are o jumătate de metru. E scăzut foarte mult.”
Daniel Naicu, director Administrația Bazinală de Apă Jiu: „Am fost obligați prin lege ca să restricționăm termocentralele și în anumite zone, unde este cazul, apa pentru irigații pentru a putea asigura resursa de apă necesară pentru populație.”
Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, este secetă moderată, puternică și extremă în cea mai mare parte a Olteniei, local în Muntenia și izolat în sudul Transilvaniei. În schimb, pe suprafețe extinse din Moldova, umiditatea din sol este excesiv de mare.
La fel se întâmplă și în vestul Munteniei, în nordul Banatului și, izolat, în nordul Dobrogei.