La nivel mondial, 1 din 8 oameni este diagnosticat cu apnee, adică oprirea respirației în somn. Medicii spun însă, că 90 la sută dintre cei care vin la control sunt diagnosticați cu această afecțiune.
Numărul este în creștere, spun specialiștii de la singurul laborator de somnologie din Regiunea Moldovei. Tulburările din timpul somnului afectează foarte multe domenii și cauzează accidente rutiere.
Grigore Măriuță are 78 de ani, însă în ultimii ani se confruntă cu un somn problematic. Târziu și-a dat seama că trebuie să acționeze.
”Am fost la cardiolog și mi-a recomandat să fac și o analiză pentru somn, să vadă dacă am apnee sau nu pentru că noaptea mă trezesc din două în două ore și simt o gheară puternică în partea stângă.
Bănuia ca s-ar putea să nu-mi se oxigeneze suficient creierul și din cauza asta am durerea la inimă, nu pot să dorm și am constatat că trebuie să fac analiza asta.”, a declarat Grigore Măriuță - pacient.
Așa a ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, unde este laborator de somnologie. Pentru diagnostic este folosit un poligraf, un dispozitiv care măsoara și înregistrează parametri pacientului. Dispozitiv pe care bolnavul îl primește acasă pentru a-l folosi o noapte, potrivit instrucțiunilor date de medic.
”Aparatul nu scoate sunete, nu trebuie să apăsați pe nimic. Veți avea pulsoximetru, cu firul în sus, pe oricare dintre degete. Aici avem o canulă nazală care inregistrează respirațiile dumneavoastră din timpul somnului.”, susține Mihaela Brandiu - medic rezident.
”În spitalul nostru a crescut, comparativ cu anul trecut, undeva la 60 la sută această rată de adresabilitate și implicit rata de diagnosticare. Vorbim despre scăderea calității vieții pentru că se conturează așa, în cazul adulților, un prototip al unui pacient obez, somnolent, care nu mai reușește să își desfășoare activitățile cotidiene așa cum ar trebui să o facă, exclus treptat din mediul său socio-profesional pe fondul scăderii vigilenței, apare un deficit de atenție, niște tulburări de concentrare.”, a adăugat dr. Andreea Zabara - medic pneumolog, Spitalul de Pneumoftiziologie, Iași.
Potrivit specialiștilor, dezvoltăm un grad de toleranță și ne obișnuim cu simptomele.
Medicii consideră simptomatologia din ce în ce mai frecventă și în rândul copiilor. Cel mai tânăr pacient diagnosticat cu apnee are 13 ani.
În fiecare lună, peste 500 de persoane sunt consultate in laboratorul de Somnologie a spitalului de Pneumoftiziologie din Iași. 90 la sută dintre acestea sunt diagnosticate cu apnee în somn.