Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urși împușcați doar pentru trofeu. Peste 380 de urși au fost împușcați în ultimele zece luni prin cota de prevenție

Peste 380 de urși au fost împușcați în ultimele zece luni prin cota de prevenție, dintre care 45 în județul Brașov, unde șeful Salvamont a fost atacat de urs săptămâna aceasta.

Majoritatea urșilor au fost trofee, adică cei mai mari și mai frumoși dintre ei, și nu cei problemă. Ministrul Mediului spune că deși aceștia ar trebui eliminați, nu trofeele, nu va lua măsuri să se asigure că e așa.

381 de urși au fost împușcați în ultimele 10 luni, de când s-a dublat cota de prevenție. Harghita, Covasna, Brașov și Mureș sunt județele în care s-au împușcat cei mai mulți. Majoritatea au peste 250 de puncte CIC, adică sunt printre cei mai valoroși.

Punctele CIC reprezintă valori care arată vânătorilor calitatea și dimensiunea blănii și a craniului. Cu cât e mai mare ursul, cu atât cresc punctele, și bineînțeles banii primiți pe trofeu.

Vorbim de prețuri care încep de la 10.000 euro pentru trofeul bun, care evident cresc pe măsură ce mergem către trofeul excepțional de 400-400 plus. Vânătoarea la trofeu nu se organizează la tomberon și nu se organizează în comunitate, ci se organizează în mijlocul pădurii, acolo unde avem cele mai valoroase exemplare.

Dacă ne uităm la exemplu de succes de la Băile Tușnad, prin mai multe tipuri de de elemente și de soluții, plecând de la educare, la gestiunea mai bună a deșeurilor, la garduri electrice. Toate aceste lucruri ne vor ajuta ca pe viitor să nu mai avem probleme, să nu mai avem conflictul acesta cu ursul.”, a declarat Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace.

Datele oficiale de la ministerul Mediului arată că peste 70% dintre urșii împușcați au fost cei de trofeu și nu cei care cauzează probleme.

Ar trebui să împușcăm urșii problemă, ar trebui să împușcăm urșii agresivi. Ar trebui să împușcăm urșii gunoieri și cu aceștia ar trebui să începem. Nu cu cei care poate că au interacționat mai rar sau poate niciodată cu omul.

Măsura în care legea a fost aplicată corect, în spiritul și în litera ei, rămâne de apreciat de către legiuitor, adică de către Parlament. Eu sunt ministru, nu sunt primar. Eu nu pot să-i pun unui primar din România ce culoare trebuie să aibă pubela, ce tip de pubelă trebuie să aibă.”, a adăugat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Chiar și așa, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu va lua măsuri suplimentare pentru a se asigura că urșii problemă sunt cei împușcați și nici nu va impune primarilor să implementeze măsuri concrete de prevenție. Dar vrea să îi încurajeze să împuște urșii de îndată ce intră în localități.

Într-un răspuns exclusiv pentru Euronews România, Comisia Europeană reamintește că autoritățile naționale sunt responsabile pentru gestionarea situațiilor din teren și că trebuie implementate măsuri precum managementul deșeurilor sau informarea oamenilor din zonele cu urși.

De asemenea, executivul de la Bruxelles subliniază faptul că autoritățile europene pot să împuște urșii în cazul în care se acționează în interesul siguranței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE