Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Harta șpăgilor din spitalele românești. Datele sunt colectate de către Ministerul Sănătății, dar nu sunt utilizate

Subiectul șpăgilor în spitalele românești revine în discuție în spațiul public, în contextul în care procurorii DNA îl acuză pe Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, de luare de mită. Despre micile atenții date de pacienți se vorbește deja de ani de zile și, la un moment dat, chiar au apărut formulare pe care pacienții le putea completa și în care puteau reclama dacă li s-a cerut șpagă sau au simțit că ar trebui să dea.

Doar că aceste date colectate de către statul român nu sunt interpretate în niciun fel. Stau și zac pe site-ul ministerului Sănătății. O face însă Dragoș Vana, care a înțeles în timp utilitatea datelor și a început proiectul Graphs.ro, acolo unde centralizează informațiile pe acest subiect și apoi realizează lunar Harta Șpăgii.

„În luna septembrie și, ca de obicei, în fiecare lună din ultimii ani, cel mai bine stăm în județele din nordul și din vestul țării, în zona Transilvaniei - Cluj, Timiș, Bistrița-Năsăud, iar, din păcate, cel mai prost stăm în județele din sudul țării și în partea de Harghita, Covasna.

De obicei, avem mai mult decât dublul mediei naționale în sudul țării - Giurgiu, Teleorman. Media națională fiind undeva de peste 4,5%. Asta înseamnă că peste 4,5% dintre cei chestionați au spus că li s-a cerut atenții în spitale în ultima lună”, a declarat Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro, la Euronews România.

Peste 40.000 de chestionare, completate lunar despre calitatea serviciilor medicale

„În fiecare lună, există peste 40.000 de chestionare completate. Acesta este un volum de date foarte mare. Chiar poate dacă nu ne putem uita la nivel local cu foarte mare precizie, dar datele agregate timp de mai mulți ani ne pot arăta un trend foarte bun.

Aceste 40.000 de chestionare pe lună este un număr foarte mare. Gândiți-vă că pentru un sondaj politic pentru alegeri există undeva cam 1.000 de repondenți. Noi vorbim aici de 40.000 de chestionare pe lună. Este destul de semnificativ statistic.

Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro: „Șpaga a început să scadă în România”

„Aceste date se colectează din decembrie 2016 și până acum pot observa următorul lucru: șpaga a început să scadă în România, totuși. Dacă am început de la undeva de la un 4% acum șase, șapte ani, când a început colectarea datelor, s-a ajuns acum la undeva la 2%.

În ultimul an s-a schimbat un pic formatul chestionarului și pentru că probabil oamenii au înțeles diferit întrebarea. Iarăși a început să crească un pic la 4% din nou.

Pe ultimii ani avem un trend descrescător și crescător în ultimul an din cauza schimbării întrebării în principal”. a precizat Dragoș Vana.

Harta șpăgilor din spitalele românești. „Ei știu despre acest fenomen pentru că s-a mai comentat pe subiect”

Fondatorul platformei susține că nu a fost contactat de reprezentanții Ministerului Sănătății de când a demarat proiectul referitor la harta șpăgilor din spitalele românești.

„Într-adevăr, nu m-a contactat nimeni în toată această perioadă. Sunt convins că ei (autoritățile, n.red) știu despre acest fenomen pentru că s-a mai comentat pe subiect și li s-au pus și întrebări de către jurnaliști. Nu m-a contactat nimeni și nu știu ei să folosească activ site-ul.

În teorie ar trebui să aibă și ei un site. Am citit inclusiv ordinul de ministru prin care s-a făcut acest mecanism de feed-back acum mulți ani și în el se stipulează că acest date trebuie făcute publice ca să poată fi și publicate undeva, să poată vedea cu grafice și statistici, nu numai Excel-uri din care un om de rând s-ar putea să-i fie greu să le verifice.

„Oamenii ar putea să orienteze după aceste date când își aleg spitalul”

„Ar putea pentru că există date nu doar despre șpagă, pentru că sunt multe întrebări în acest chestionar, inclusiv despre calitatea actului medical; despre medici, asistente, curățenia spitalului și dacă a trebuit să cumpere medicamente. Oamenii ar putea să orienteze după aceste date când își aleg spitalul.

De multe ori, din păcate, nu știu dacă pot să-și aleagă spitalul, dar măcar pot să-și facă o imagine înainte, să fie pregătiți”, a concluzionat el.

România ocupă primul loc între țările europene în ceea ce privește corupția din sistemul sanitar, conform ultimului Eurobarometru pe aceasta tema publicat de Comisia Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE