Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii cu boli psihice, lăsați în voia sorții: „Există o deficiență din partea întregii societăți și a lumii medicale. Statisticile sunt îngrijorătoare”

Sănătatea mintală, un subiect despre care aproape că nu se vorbește pe tot parcursul anului, revine astăzi în atenția autorităților. Și asta pentru că este Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

Deși numărul persoanelor care suferă de o tulburare psihică este în creștere, acest domeniu este subfinanțat și plin de lacune. Bolnavii ajung de multe ori în voia sorții și pot reprezenta un pericol pentru societate.

Psihiatria - domeniu este subfinanțat și plin de lacune

Zilele trecute, un bărbat externat de la un spital de psihiatrie din Craiova a atacat o angajată a unui hotel. S-a întâmplat la o distanță de doar câteva zile de un alt incident grav, în care o tânără de 20 de ani din Bacău a fost ucisă de un vecin, externat de la psihiatrie pe semnătura bunicii sale.

În România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 de cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 2.890 de cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021, potrivit datelor INSP.

15% dintre adulții de vârstă activă trăiesc cu o tulburare mintală

La nivel global, 15% dintre adulții de vârstă activă trăiesc cu o tulburare mintală, potrivit Institute for Health Metrics and Evaluation.

Mulți dintre cei care suferă de o tulburare mintală nu ajung, însă, la un medic. Pur și simplu, ignoră simptomele, de frica de a fi internați într-un spital de psihiatrie. Pe de o parte, din cauza stigmatizării, pe de alta, din cauza abuzurilor care au loc în aceste instituții.

Abuzuri în spitalele de psihiatrie

Țara noastră a fost condamnată de CEDO în 17 dosare ce vizează abuzurile din aceste spitale. Peste 1.500 de oameni mor în fiecare an în instituțiile publice de sănătate mintală, arată datele Centrului de Resurse Juridice. Prin comparație, în penitenciare, au loc în jur de o sută de decese anual.

În România, ca și în restul Europei, tulburările mintale au un impact financiar major. 11 miliarde de dolari pe an pierde România din cauza tulburărilor mintale netratate, estimează raportul Consiliului Economic și Social din 2023. Suma reprezintă peste jumătate din bugetul sănătății.

„Identificarea precoce a tulburărilor mintale este, în momentul de față, semi-absentă”

Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași: Ziua Mondială a Sănătății Mintale are ca principal scop sensibilizarea întregii populații referitor la aceste afecțiuni. Statisticile sunt îngrijorătoare. În România, a crescut prevalența bolilor mintale în ultimii ani. Există cu siguranță în această creștere o deficiență din partea întregii societăți și a lumii medicale.

Identificarea precoce a tulburărilor mintale este, în momentul de față, semi-absentă. De această identificare ar trebui să se ocupe medicii de familie, familia pacientului, prietenii pacientului, colegii de la locul de muncă. Toate aceste categorii nu sunt avertizate, nu știu ce trebuie să observe la colegul de serviciu, la copil, la mamă. Din acest punct de vedere, noi am putea veni cu informări, cu lucruri care să ne senzibilizeze, să îi facă să înțeleagă ce se întâmplă cu acest pacient.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE