Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, avertizată de Comisia Europeană privind deficitul excesiv. E cel mai mare dintre statele UE

România, alături de alte șapte state ala Uniunii Europene, au fost avertizate de Comisia Europeană că admit deficite bugetare prea mari, mult peste limita convenită la nivel comunitar.

Raportul Comisiei Europene privind cheltuielile bugetare este un prim pas pentru a aplica țării noastre procedura de deficit excesiv. După aceasta, Guvernul va fi obligat să prezinte un plan de patru ani pentru reducere treptată a discrepanței dintre cheltuielile și veniturile bugetare.

România, avertizată de Comisia Europeană privind deficitul excesiv

România a mai fost avertizată și în 2020 în legătură cu dezechilibrul din finanțele publice.

În cel mai recent raport, Comisia Europeană a avertizat opt state membre cu privire la deficitele bugetare excesive. Avertismentul vine într-un moment complicat pentru unele țări. În Belgia, de exemplu, partidele politice încearcă să formeze un guvern de coaliție. Franța, în schimb, se pregătește de alegeri legislative, iar principalele formațiuni politice promit creșterea cheltuielilor publice.

Shahin Vallée, cercetător Consiliul German pentru Relații Externe: "Orice guvern care va ajunge la putere în iulie va avea o vară foarte încărcată pentru a pregăti un plan fiscal multianual care să fie, mai mult sau mai puțin, conform normelor fiscale, dar și programului economic în baza căruia a fost ales. Realitatea este însă că niciun guvern, inclusiv cel actual, nu are cu adevărat un plan pentru a aborda provocările fiscale ale Franței."

Pe lângă România, avertismente au primit Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia, țări care nu au ținut cont de atenționările din 2020 privind dezechilibrul bugetar.

Și alte state au avut abateri, însă acestea au fost minore sau temporare și, prin urmare, nu se regăsesc în listă. Nerespectarea limitelor privind deficitul poate atrage amenzi din partea Comisiei Europene.

Paolo Gentiloni, Comisar pentru Economie: "Nu trebuie să confundăm cheltuielile prudente cu austeritatea. Prudența în cheltuieli este necesară în țările cu datorii mari și deficite foarte mari. Italia are un deficit de peste 7% și o datorie de peste 135 %,. În acest caz, prudența este obligatorie și cred că guvernul italian este conștient de acest lucru."

Noile reguli fiscale, care sunt în vigoare din acest an după criza Covid, obligă țările membre să mențină datoria publică sub nivelul de 60% din PIB , iar deficitul sub 3%. Atunci când aceste praguri sunt depășite, statele trebuie să adopte măsuri de ajustare treptată.

Zsolt Darvas, economist: "Cea mai gravă situație este în România și Slovacia, unde deficitul bugetar este de 7 și 6% în acest an, cu mult peste limita de 3%. Acestea sunt urmate de Ungaria, Polonia și Franța, cu un deficit bugetar ceva mai mare de 5%."

Avertismentul Comisie Europene este un prim pas în vederea inițierii proceduri de deficit excesiv în raport cu țările vizate. Decizia ar trebui să fie confirmată și de Consiliul European în iulie. După aceasta, Comisia va formula și trimite recomandări pentru reducerea dezechilibrelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE