Croația a adoptat o nouă lege privind managementul clădirilor prin care instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor va fi amendată cu până la 10.000 de euro, relatează Balkangreenenergynews.com.
Temperaturile foarte ridicate care au devenit tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice ar fi greu de suportat fără aer condiționat. Cu toate acestea, noua lege privind gestionarea și întreținerea clădirilor din Croația va interzice montarea unităților externe de aer condiționat pe fațadele clădirilor. Aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Măsura nu se va aplicat retroactiv, ceea ce înseamnă că oamenii care și-au instalat deja aparate de aer condiționat nu vor fi amendați. Reglementări similare au fost în vigoare anterior, însă nu au fost aplicate consecvent.
„Orice antreprenor care instalează un aparat de aer condiționat pe o fațadă vizibilă din stradă poate fi amendat cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro”, a declarat Željko Uhlir, secretar de stat în cadrul Ministerului Planificării Fizice, Construcțiilor și Patrimoniului de Stat, pentru postul Nova Tv.
Proprietarii apartamentelor care nu respectă legea se pot aștepta, de asemenea, la amenzi, cuprinse între 1.000 și 5.000 de euro.
Măsuri asemănătoare ce interzic montarea aparatelor de aer condiționat pe fațade existau și înainte, dar nu au fost puse în aplicare. Specialiștii care le instalează ar trebui să avertizeze clienții cu privire la aceste dispoziții, dar nu fac acest lucru în mod frecvent.
Potrivit sursei citate, aparatele de aer condiționat rămân pe fațade chiar și în clădirile care au fost supuse unor lucrări de anvelopare.
De asemenea, noua lege prevede amenzi și pentru lucrările care afectează aspectul clădirilor.
Reprezentantul unei asociații de chiriași susține că aspectul clădirilor din Croația a devenit inestetic din cauza numărului mare de compresoare ale instalațiilor de climatizare. „Dar schimbarea nu este atât de simplă, deoarece persoanele care vor să își mute aparatele de aer condiționat vor trebui probabil să înlocuiască și țevile”, a declarat Nedjeljko Tišljer.
În plus, legea impune amenzi în cazul construcțiilor care modifică aspectul clădirilor, cum ar fi închiderea balcoanelor sau a logiilor. Oficialii croați au precizat că, de foarte mult timp, clădirile nu au fost gestionate corespunzător, ceea ce a tensionat relațiile dintre proprietari și a deteriorat aspectul orașelor croate.