Cele opt cadre medicale de la Centrul de Permanență dintr-o comună din Dolj, acuzate că luau bani pe gărzi fictive, ar fi încasat, într-un singur an, 150.000 de lei, potrivit anchetatorilor. Un asistent medical povestește că situația durează de opt ani. Primarul localității spune că nu a observat că centrul stă mai mult închis.
Conform ultimului recensământ, în comuna Murgași sunt puțin peste 2.000 de locuitori. În mica așezare din Dolj, pe lângă dispensar, există și un centru de permanență cu opt medici și asistenți unde oamenii pot cere ajutor, între orele 15 și 8 dimineața. Alexandru Ploaie este de 55 de ani asistent la dispensar. Spune că rar a văzut vreun coleg la centrul de permanență.
Alexandru Ploaie, asistent la dispensar: „Eu fac 300 de mătănii, adică mă aplec să iau fișele să le dau la medic, le iau și le pun înapoi. Și alții iau banii pe gratis. Pe gratis, da.”
Reporter: „Cum este plătită o astfel de gardă?”
Alexandru Ploaie, asistent la dispensar: „E foarte bine plătită garda, 22 de lei și 20 de bani pentru asistenți și 40 de lei pentru medici. Pe oră.”
Reporter: „Și ce durată are?”
Alexandru Ploaie, asistent la dispensar: „17 ore în zilele de lucru și 24 de ore în zilele libere. Deci se fac bani. Bani frumoși.”
Reporter: „Stând acasă?”
Alexandru Ploaie, asistent la dispensar: „Dar unde e mai cald ca acasă.”
Reporter: „Dar de când e situația asta, se iau bani de acasă?”
Alexandru Ploaie, asistent la dispensar: „Opt ani se fac în septembrie.”
Pacienții au sesizat poliția
Sătui să bată la uși închise, pacienții au sesizat poliția. O localnică spune că au fost situații în care a primit rețeta de la o asistentă. Alți pacienți au preferat să meargă în alte localități, la doctor. Toate acestea în condițiile în care, în raportările electronice, cadrele medicale figurau de gardă în Centrul din comuna doljeană.
Reporter: „Când v-a dat rețetă, ce parafă a trecut?”
Pacientă: „Parafa medicului. Eu nu știu înțelegerea dumnelor, eu m-am mulțumit că mi-a dat rețetă.”
Pentru o gardă obișnuită, un medic încasa de la Casa de Sănătate 680 de lei, iar un asistent, 374 de lei, fără să fie verificați dacă au venit la serviciu.
Georgeta Dinulescu, purtătorul de Cuvânt al Casei de Sănătate Dolj: „Casele de Sănătate decontează pe baza contractului de furnizare de servicii medicale, care este un contract civil, nu presupune controlul raportărilor electronice pe care aceștia și le asumă pe bază de semnături electronice.”
Am căutat-o acasă pe doctorița care coordonează centrul. Nu am găsit-o. Vecinii spun că are mai multe cabinete medicale.
Primarul din Murgași spune că nu știa de situație.
Nicu Daniel Țeligrădeanu, primarul comunei Murgași: „Nu au existat astfel de sesizări, dacă ar fi existat sesizări, am fi luat atitudine.”
Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews: „Cele opt cadre medicale de la Centrul de Permanență din Murgași sunt cercetate pentru înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, iar prejudiciul ar fi de 150.000 de lei.”