Legislația îi permitea să intervină chirurgului din Târgu Jiu care nu a operat un adolescent de 16 ani, iar acesta a murit ulterior. Opinia aparține președintei Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană.
Legislația îi permitea medicului să îl opereze pe adolescentul mort la spitalul din Târgu Jiu, susține șefa Colegiului Medicilor
Adolescentul a decedat de peritonită în noiembrie 2024, la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu. Medicul chirurg aflat de gardă a refuzat să îl opereze. Bărbatul a invocat faptul că nu este specializat în chirurgie pediatrică.
Președinta Colegiului Medicilor susține, însă, că dacă medicul stabilise că era vorba despre o situație care amenința viața unui om, legislația îi dădea dreptul să intervină.
Colegiul Medicilor Gorj s-a autosesizat în acest caz, iar ancheta este în desfășurare. Și conducerea Spitalului din Târgu Jiu a deschis propria investigație, dar și procurorii care au în vedere uciderea din culpă. În urma tragediei din Târgu Jiu, legislația a fost schimbată. Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede că minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri.
Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România: „În momentul în care există o urgență medicală, o situație care este amenințătoare de viață, cu certitudine medicul trebuie să intervină. Legislația în vigoare îi permitea intervenția (chirurgului de la Târgu Jiu – n.red.), dacă la momentul la care a văzut pacientul considera că este o urgență amenințătoare de viață”, a declarat președintele Colegiului Medicilor, într-o conferință de presă.
„A spus că este un chirurg cu mare experiență, că are 27 de ani de activitate. Precizarea pe care a făcut-o a fost că a luat decizia la aproximativ o oră, o oră și ceva, de a transfera pacientul pentru că a considerat că gravitatea cazului îi depășește competența locală.”, a mai adăugat aceasta.