Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO. Vaticanul lansează servicii bazate pe inteligență artificială pentru Bazilica Sfântul Petru: acces virtual și tururi interactive înainte de Jubileul din 2025

Vaticanul a lansat luni noi servicii bazate pe inteligenţă artificială (AI) pentru Bazilica Sfântul Petru, care permit accesul virtual la comorile arhitecturale renascentiste, precum şi tururi optimizate pentru vizitatori, informează Reuters.

Noile experienţe au fost lansate înaintea "Anului Sfânt" al Bisericii Catolice sau Jubileului din 2025, marcat la fiecare sfert de secol.

„Sfântul Petru este asemenea unui cer înstelat într-o noapte de vară: te încântă cu splendoarea sa”, a spus cardinalul Mauro Gambetti, arhiparoh al Bazilicii Sfântul Petru, entuziasmat că noile instrumente vor permite o vizualizare mai bună acţionând asemenea unui telescop sau unei nave spaţiale.

Tururi virtuale optimizate și experiențe interactive la Bazilica Sfântul Petru

Într-o colaborare impresionantă între Vatican, Microsoft și Iconem, Bazilica Sfântul Petru din Roma oferă acum experiențe digitale și tururi optimizate prin noi servicii bazate pe inteligență artificială (AI). Lansarea acestor tehnologii avansate pregătește monumentul pentru "Anul Sfânt" al Bisericii Catolice, un eveniment major, marcat o dată la fiecare 25 de ani, programat să înceapă în 2025. Această inițiativă urmărește să faciliteze accesul la comorile renascentiste ale Bazilicii, atrăgând o nouă generație de vizitatori.

VEZI GALERIA
5 imagini

Cardinalul Gambetti: „Sfântul Petru este asemenea unui cer înstelat”

Cardinalul Mauro Gambetti, arhiparoh al Bazilicii Sfântul Petru, și-a exprimat entuziasmul pentru noua experiență virtuală, comparând Bazilica cu „un cer înstelat într-o noapte de vară”. Noile tehnologii permit vizitatorilor să exploreze în detaliu arhitectura și arta renascentistă, acționând „asemenea unui telescop sau unei nave spațiale” care dezvăluie frumusețea extraordinară a Bazilicii.

„Sfântul Petru este asemenea unui cer înstelat într-o noapte de vară: te încântă cu splendoarea sa”, a spus cardinalul Mauro Gambetti, arhiparoh al Bazilicii Sfântul Petru, entuziasmat că noile instrumente vor permite o vizualizare mai bună acţionând asemenea unui telescop sau unei nave spaţiale.

Tehnologie de ultimă generație pentru o replică digitală detaliată

Pentru a realiza modelul 3D al Bazilicii, echipe de experți au scanat clădirea timp de patru săptămâni cu ajutorul dronelor, camerelor performante și laserelor. Astfel, au fost colectate aproximativ 400.000 de fotografii și un volum de date echivalent cu 6 kilometri de DVD-uri, toate asamblate cu ajutorul algoritmilor AI pentru a oferi o replică digitală a monumentului.

„Oferim Bazilica Sfântul Petru nu doar lumii întregi, ci unei noi generații, într-un limbaj mai accesibil vremurilor în care trăim”, a declarat Brad Smith, președintele Microsoft, subliniind importanța accesibilității și a modernizării în utilizarea patrimoniului cultural.

Papa Francisc avertizează asupra folosirii etice a AI-ului

Papa Francisc a recunoscut că AI-ul poate extinde accesul la cunoaştere, dar a avertizat în mod repetat că trebuie folosit exclusiv într-o manieră etică, în beneficiul umanităţii.

''Utilizarea corectă şi constructivă a potenţialului AI, care în mod cert este utilă, dar poate fi ambivalentă, depinde de noi'', a spus el luni, când i-a fost prezentat proiectul.

Circa 40.000 - 50.000 de persoane vizitează zilnic Bazilica Sfântul Petru, iar noua experiență digitală își propune să ofere acces virtual și celor care nu pot călători la Roma. În același timp, Vaticanul continuă pregătirile pentru Jubileul din 2025, oferind o perspectivă unică asupra patrimoniului său religios și cultural prin intermediul celor mai avansate tehnologii disponibile.

Noul proiect reprezintă o întâlnire între tradiție și inovație, oferind lumii întregi o oportunitate unică de a explora Bazilica Sfântul Petru într-un mod fără precedent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE