Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roma vrea taxă pentru Fontana di Trevi, în lupta cu turismul excesiv și lipsa de respect a turiștilor: „Mănâncă înghețată sau pizza pe un monument care merită respect”

Roma caută modalități de a reduce turismul excesiv și „lipsa de respect” pentru una dintre cele mai faimoase atracții turistice din oraș. În curând, ar putea fi lansat un sistem de ticketing pentru a putea vizita unul dintre cele mai emblematice locuri din Roma.

Fântâna, care datează din secolul al XVIII-lea, se află întotdeauna pe lista turiștilor. Dar, din păcate, este frecvent supraaglomerată și zona plină de hoți de buzunare.

Taxa simbolică de un euro pentru turiști

„Personal, aș fi în favoarea analizării unei noi forme de acces, limitat și programat, la Fontana di Trevi”, a declarat Alessandro Onorato, consilierul municipal al Romei responsabil cu turismul, pentru ziarul italian Corriere della Sera.

Dacă va fi pus în aplicare, acesta va funcționa ca „un sistem de rezervare gratuit pentru localnici și un euro simbolic pentru turiști”, a adăugat Onorato.

Autoritățile orașului precizează că scopul taxei nu este de a strânge bani, ci de a reduce și controla mulțimile, împiedicându-le în același timp să „mănânce înghețată sau pizza pe un monument care merită respectul cuvenit”.

Fontana di Trevi, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din lume

Fântâna este una dintre cele mai vizitate atracții din Italia - și din întreaga lume. Acest lucru înseamnă că este adesea plină de oameni care vor să vadă minunăția arhitecturală proiectată de Nicola Salvi.

În timp ce Onorato este nerăbdător să vadă sistemul de ticketing activ, un purtător de cuvânt al municipalității a declarat agenției de știri AFP că propunerea este doar „o idee inițială - nu există încă nimic concret”.

35 de milioane de turiști, anual, în Roma

„Este o problemă delicată, dificilă, dar mai devreme sau mai târziu trebuie abordată”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Turismul la Roma, care înregistrează cifre record, trebuie să devină durabil pentru oraș și pentru mediu”.

În Roma, ajung în medie 35 de milioane de vizitatori în fiecare an, iar acest număr ar trebui să fie și mai mare în 2025, deoarece Jubileul, un eveniment religios care se desfășoară pe parcursul întregului an în oraș și la Vatican, ar trebui să atragă alte milioane de vizitatori, scrie euronews.com.

În ce alte orașe din Italia există taxe

Dacă taxa pentru Fontana din Trevi va intra în vigoare, nu ar fi prima încercare a autorităților din Italia de a controla mulțimile.

La începutul anului 2024, Veneția a testat un bilet de 5 euro pentru vizitatorii de o zi care sosesc în perioadele de vârf, cu scopul de a încuraja oamenii să vină în perioadele mai puțin aglomerate. Testarea a avut reacții mixte din partea autorităților și a localnicilor, dar este probabil să fie repetat în sezonul de vârf din 2025.

Taxă de turism: 25 de euro pe noapte, în orașele aglomerate din Italia

La începutul acestei săptămâni, a fost făcut anunțul conform căruia guvernul premierului Giorgia Meloni ia în considerare majorarea taxei de turism din Italia pentru a soluționa problema supraaglomerării, inclusiv pentru Roma și Florența.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, vizitatorii care rămân peste noapte în unități de cazare locale vor trebui să plătească până la 25 EUR pe noapte de persoană.

Propunerea a fost întâmpinată cu adversitate de persoane din sectorul ospitalității, mulți sugerând că va afecta industria și va descuraja mulți turiști să viziteze Italia.

De asemenea, autoritățile din Roma ar dori să limiteze deschiderea de noi unități de cazare și case de vacanță pentru a reduce presiunea asupra centrului istoric al orașului.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE