Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fizica particulelor, explicată într-o expoziție interactivă. Copii pot învăța despre Univers la muzeul de Geologie

La muzeul de Geologie din București s-a deschis o expoziție interactivă despre fizica particulelor, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea celui mai mare accelerator de particule din lume, CERN. Vizitatorii au fost întâmpinați de fizicieni români care au lucrat la celebrul institut unde a fost descoperită particula lui Dumnezeu, bosonul Higgs. Timp de trei săptămâni, puteți afla răspunsurile fizicienilor la întrebările fundamentale despre viață și univers.

Expoziția care te învață despre începutul timpului

Ecrane interactive unde poți accelera particule din palme, instalații folosite de fizicieni pentru a observa universul ascuns sau bazinul cu supa primordială, unde se pot vedea, în timp real, interacțiunile ionilor care trec prin toată materia de pe Pământ în drumul lor.

Părinții pot să vină cu copiii și să învețe despre începutul timpului, cum a fost format Universul, cum am ajuns să existăm pe planeta Pământ.

Expoziția a fost realizată cu ajutorul fizicianului Mihai Petrovici, coordonatorul echipei românești de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” în cadrul experimentului ALICE de la CERN.

Mihai Petrovici, fizician: „La partea de bază a acestui bazin care e umplut cu un lichid se află niște senzori electromagnetici, deci sunt sensibili la radiația electromagnetică. În momentul când detectează o radiație electromagnetică, dă un jet de apă și atunci creează aceste unde circulare pe care le vedeți.

Mihai Petrovici, fizician: „Dar acestea sunt inițiate de razele cosmice care cad pe suprafața acestui lichid. Aici vedem ce ne bombardează non-stop pe fiecare dintre noi.”

La CERN, fizicienii recrează primele momente după Big Bang, explozia care a dat naștere universului în urmă cu peste 13 miliarde de ani.

Mihai Petrovici, fizician: „ Copiii pot urmări cum decurge interacția între particulele accelerate la cel mai mare accelerator din lume, se numește Large Hadron Collider, și care este densitatea de particule produsă în urma acestei ciocniri. Se aseamănă cu ce a fost la primele microsecunde după univers, sunt constituenții de bază a materiei. Asta este ce rezultă în urma ciocnirii și toate acele particule se duc în detector.”

Iar de acolo, fizicienii citesc istoria universului.

„Foarte faină că e interactivă. Le-a plăcut și fetelor, și mie.”

„Mi s-a părut destul de interesantă. Am învățat despre spațiu, univers, particule, mai mult despre știință.Mi s-a părut fascinant.”

Expoziția a fost amenajată de doi curatori.

Ioana Calen, curator: „Domnul Petrovici încerca să facă această expoziție în blocul turn de la Măgurele, fără cunoaștere în domeniul designului expozițional, însă cu o dorință imensă de a ajunge către publicul larg cu acest mesaj: 70 de ani de CERN, 25 de ani de când România e parteneră în ALICE.”

Constantin Gogea, curator: „Mai întâi am luat o baie zdravănă de știință, ne-am cufundat în problematica cuanticii și am săpat adânc după toate informațiile pe care urma să le facem cunoscute publicului, am fost acolo la Măgurele și l-am ascultat pe Petrovci și am înțeles un pic povestea a asta a particulelor elementare, subatomice și de acolo a început aventura.”

Expoziția este gratuită și va putea fi vizitată la Muzeul de Geologie până la finalul lunii octombrie. Apoi, se va muta în blocul turn al Institutului de la Măgurele până la finalul anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE