Vremea neobișnuit de caldă din această toamnă i-a luat prin surprindere și pe fermierii din Dolj. Căpșunile au fructe... și în luna noiembrie. Temperaturile ridicate din această perioadă au făcut ca plantele să înflorească și să rodească.
Pe câmpurile nisipoase din Călărași, județul Dolj, sunt căpșuni coapte și acum datorită temperaturilor ridicate. Pe vremea asta, fermierii obișnuiau să pregătească plantațiile pentru sezonul de primăvară.
Florența Preda, fermier Călărași: „Nisipul fiind o sursă, se încinge cum ar veni și practic le forțează pe ele fără să vrem noi. Și pe noi ne forțează la rândul nostru să-i dăm apă cât mai multă. Și având apă și căldură, că asta îi trebuie, e suficient cât să se facă așa cum trebuie. (Reporter: Ce temperaturi au fost în ultimul timp de încă mai vedem fructe pe câmp?) Au fost chiar și 25 de grade. Dacă era vremea cum ar fi trebuit să fie în noiembrie, n-ar fi trebuit să aibă fructe.”
Cristian Tecșilă, fermier Călărași: „Noi trebuie să irigăm ce avem plantat. Și acum irigăm în fiecare zi când e noiembrie, când deja trebuia să fi făcut pauză. Nu mai aveam treabă cu irigatul în momentul ăsta. Căpșunile leagă, au înflorit. Ele zic că e vară acum. În noiembrie să mănânci căpșune românești, mai rar.”
Sorin Sandu, primar Călărași: „Este clar, schimbările climatice au dus exact la acest lucru: prelungirea perioadei pentru anumite culturi care mergeau doar vara să poată fi culese sau valorificate în orice perioadă. (Reporter: Au mai fost căpșune în luna noiembrie, aici la Călărași?) Doar în solarii. În câmp, nu. Cred că este pentru prima dată.”
Pe timpul verii, peste 100 de hectare din județul Dolj sunt cultivate cu căpșuni. Iarna, fermierii le cresc în solare. În această perioadă, căpșunile sunt vândute en-gros cu 20 de lei kilogramul.