Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Din cauza secetei, fermierii din Dolj își rup utilajele în pământul pe care încearcă să-l lucreze

Seceta persistă în cea mai mare parte a Olteniei și le dă mari bătăi de cap agricultorilor. Din cauza pământului uscat, utilajele se strică și la arat, și la semănat. Potrivit meteorologilor, ploile vor lipsi până la sfârșitul lunii.

Oltenia rămâne sub secetă excesivă

Ăsta este un tirant cu care eu reglez brazda. Vedeți? Și s-a rupt. Acum trebuie ssă cumpăr altul și să-l înlocuiesc. E câteva milioane.

Fermierii din Dolj își rup utilajele la propriu în pământul uscat.

Dorel Oacă, fermier: A plouat foarte puțin și aici e nisip. Două zile de soare, e dus, se evaporă. Ce a plouat, de patru degete?

Reporter: Și nu mai merge tractorul?

Dorel Oacă, fermier: Nu mai merge, mă duc acasă acum să cumpăr. S-a terminat, gata pe ziua de azi.

Astăzi intrăm cu ele în câmp, mâine se strică ba un disc, ba o secție la semănătoare. Acum, facem și noi ce putem.

Culturile semănate în zonele în care nu există irigații sunt la voia sorții.

Dr. ing. Claudia Dunăreanu, Directorul Științific al SCDA Șimnic: „Noi ne aflăm la SCDA Șimnic în plină campanie de semănat a grâului. După cum se vede, pământul este uscat, totuși, sperăm și noi că o să vină și la noi o ploaie cât de cât acceptabilă ca să și răsară ceea ce punem în câmp”.

Din cauza lipsei ploilor, râurile au început să sece. Jiul are tot mai puțină apă, iar albia Oltețului este aproape uscată.

Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews România: „Pe acest loc, dintr-un capăt într-altul, era apa râului Olteț, însă temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din această vară au făcut ca apa să dispară. În urmă au rămas dune mari de nisip și vegetație”.

Nici nu se întrevăd ploi prea curând.

Mihaela Brâncuși, adj. șef Serviciul Regional de Prognoza Vremii C.M.R. Oltenia: „Pentru această săptămână, probabilitatea apariției ploilor este destul de redusă în zona regiunii Oltenia, iar pentru următoarele, abia la începutul lunii noiembrie ne așteptăm să avem niște cantități de precipitații mai apropiate de regimul pluviometric normal pentru această perioadă”.

16.000 de fermieri din Dolj așteaptă deja despăgubiri pentru culturile de toamnă și primăvară calamitate parțial sau integral de seceta de anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE