Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Titularizare 2022 | Astăzi a avut loc proba scrisă. Secretar de stat: „Domeniul educației este încă atractiv pentru tineri”

Proba scrisă a examenului de Titularizare 2022 s-a desfășurat în 104 centre de concurs. Cel mai mic salariu net va fi 3.750, adică va fi cel mediu pe economie, iar profesorii se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a discutat despre acest subiect la Euronews România.

„Din cele aproape 68.000 de mii de postrui complete sau incomplete, la nivel național, sunt puțin peste 5.000 care sunt ocupate pe perioadă nedeterminată sau titularizabile. Acesta este și motivul pentru care în proiectul de lege al învățământului preunivrsitar am propus posibilitatea titularizării pe fracțiuni de normă, pentru că din cele apropae 68.000 de mii de postrui pe care le scoatem astăzi la concurs, peste 46.000 sunt incomplete. Încercăm să oferim posibilitatea ocupării pe perioadă nedeterminată și pentru mai puțin de o normă, astfel încât încercăm ca pe viitor să reducem cât de mult fluctuația de personal din sistem”, a declarat Sorin Ion.

Criză de personal în domeniul educației

Potrivit datelor Oficiului European de Statistică Eurostat, România se îndreaptă spre o criză de personal puternică în educație. Peste 50% dintre profesori vor ieși la pensie în următorii 10 ani. Cifrele arată că anul acesta sunt șase candidați care se luptă pentru același loc în învățământ.

„Calculele cu număr de candidați pe loc sunt destul de relative. Dacă facem calculul pe posturi titularizabile, este adevărat, la învățători avem peste 4.700 de candidați, iar posturi titularizabile doar 900. Dar în total, posturi sunt peste 5.000. Ceea ce este important de subliniat este că, în acest an avem peste 5.600 de candidați proaspăt absolvenți, ceea ce arată că domeniul educației este încă atractiv pentru tineri. Acest lucru nu va compensa în domeniul apropiat ieșirile din sistem. Prin urmare, măsurile propuse prin noua lege de salarizare a educțaiei la un nivel corespunzător importanței muncii pentru profesori va constitui un factor determinant în creșterea atractivității acestei profesii”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.

Examenul de Titularizare 2022

La examen au dreptul să participe candidaţii care au obţinut cel puţin nota 5 la inspecţia specială la clasă sau la proba practică, inclusiv absolvenţii promoţiei din acest an. 

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări:

  • Educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.039);
  • Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (943);
  • Educaţie fizică şi sport (520);
  • Muzică instrumentală (329).

Ponderea acestor posturi reprezintă sub 10% din cele 5.163 de posturi pe care consiliile de administraţie ale şcolilor le-au publicat pentru titularizare/angajare pe perioadă nedeterminată:

  • Matematică: 195 posturi (dintre care 99 în mediul rural);
  • Fizică: 117 posturi (dintre care 32 în mediul rural);
  • Limba şi literatura română: 48 de posturi (dintre care 13 în mediul rural);
  • Chimie: 42 de posturi (doar 7 în mediul rural);
  • Biologie: 36 de posturi (doar 6 în mediul rural);
  • Istorie: 26 de posturi (doar 5 în mediul rural);
  • Geografie: 9 posturi (niciun post în mediul rural);
  • Economie: 20 de posturi (doar 3 în mediul rural);
  • Sociologie: 3 posturi (niciun post în mediul rural);
  • Filozofie: 3 posturi (niciun post în mediul rural);
  • Psihologie: niciun post.

Lucrările scrise vor fi evaluate în 12 centre de evaluare, constituite pe discipline, la nivel naţional. Primele rezultate la proba scrisă vor fi afişate în data de 19 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe http://titularizare.edu.ro.

Când se vor afișa rezultatele

Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice în data de 19 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21,00, respectiv în data de 20 iulie, până la ora 12,00.

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menţionat în data de 27 iulie.

Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în şedinţele de repartizare organizate de inspectoratele şcolare în zilele de 29 iulie şi 1 august.

Pentru a obţine statutul de titular, un candidat trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă şi să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecţia specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE