Într-o perioadă în care România se află sub coduri de ploi, există elevi care învață într-o clădire fără o parte din acoperiș. Mai mult, nu toate sălile sunt încălzite, iar zgomotul de șantier este constant. Se întâmplă la Cluj-Napoca. Părinții sunt revoltați și spun că se tem nu doar pentru calitatea educației, ci și pentru siguranța copiilor. Reprezentanții primăriei dau asigurări că elevii nu au acces direct în zonele aflate în șantier și spun că lucrurile vor reveni la normal până la începutul lui 2025.
Părinții reclamă condițiile de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Cluj-Napoca
Mariana este bunica unuia dintre elevii de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”.
Mariana Moldovan: Ziua de ieri a fost groaznică, mi-a spus nepotul meu, pentru că la ora de matematică se spărgea ceva cu picamerul și era o gălăgie că nu se auzea doamna profesoară. Mi-a spus chestia asta, că nu au uși și că sus se lucrează, sunt scurgeri de apă... Nu vreau să nu spun adevărul, că n-am reținut exact, dar de uși știu, știu că n-au uși, și gălăgia e foarte mare în timpul orelor.
Mariana nu este singura persoană revoltată de situație.
Tiberiu Cifor, părinte: Marea problemă este că orele sunt puțin diminuate, în ideea în care au oră de 40 de minute și pauze de cinci minute. Am fost luat un pic prin surprindere, pentru că noi ne-am fi așteptat ca lucrurile să fie terminate până la începutul anului școlar, dar din păcate nu s-a întâmplat chestia asta.
Claudiu Neamț, părinte: Li s-au amenajat mai multe clase în care nu duc lipsă de nimic. Atât că acoperișul este decopertat.
Dana Coțovanu, jurnalistă Euronews: Părinții reclamă că au fost anunțați cu doar 10 zile înainte de începerea școlii în ce condiții se va desfășura anul școlar. Unele clase nu au uși, acoperișul este decopertat, ora de studiu a fost redusă la 45 de minute, iar copiii învață în două schimburi. Cursurile sunt, de asemenea, deranjate de sunetul lucrărilor de construcție, iar pe lângă asta, profesorii nu își pot folosi materialele auxiliare pentru clasă deoarece nu există suficient spațiu de depozitare.
Elevii din trei clase au fost mutați la Colegiul Tehnic Energetic, dar părinții spun că soluția nu este adecvată, așa că au făcut reclamație.
Reabilitarea include izolarea, înlocuirea sistemului electric și de încălzire, schimbarea feroneriei și amenajarea băilor. Reprezentanții primăriei spun că au fost luate măsuri pentru prevenirea infiltrațiilor și că acoperișul va fi complet reparat până la sfârșitul lunii octombrie. Etajul 1 va reveni la normal în ianuarie 2025.
Horatiu Pop, Direcția Tehnică Primăria Cluj-Napoca: Acestea sunt zugrăvite, sunt finalizate la stadiul la care ne-am propus până la această dată. Există băi atât la etajul 2, cât și la parter, care sunt funcționale. Există apă, există încălzire. Sala de sport este funcțională. Curtea școlii este delimitată de șantier. Deci, copiii nu au acces direct în șantier.
Școala este inclusă pe lista celor 32 de unități din Cluj-Napoca, cele care beneficiază de bani din PNRR. Lucrările au început în 2022 și ar trebui finalizate până în 2025. Euronews a solicitat și un punct de vedere al conducerii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși”, dar până la ora difuzării materialului nu a fost oferit.