Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școală fără etichete. În România aproximativ 50% dintre elevi au avut parte de bullying

Reclame la haine, rechizite, tablete sau telefoane scumpe. Așa arată începutul școlii pe rețelele sociale, care au drept țintă elevii. Unii cedează presiunii grupului de a arăta într-un anumit fel sau de a avea gadgeturi de ultimă generație, însă experții spun că valorile ar trebui să se concentreze pe educație, și nu pe posibilitățile financiare. 

Ștefan, elev: „Mi-am luat caietele de anul trecut, hainele pe care le aveam deja. Nu e neapărat paradă de modele în prima zi.”

Sophie, elevă: „În general, în generația noastră ne luăm unii după alții. Vedem pe internet ce a apărut de curând.”

Matei, elev: „Am rămas cu ce aveam de anul trecut, ce n-am folosit și doar când e să am nevoie o să mă duc să-mi cumpăr strictul necesar.” 

Unele companii îi ademenesc pe elevi cu reclame la telefoane și haine scumpe

„Ia-ți cele mai cool produse și fii cel mai tare din curtea școlii.” Așa sună o reclamă la un telefon de 10.000 de lei care îi îmbie pe copii să se pregătească de începutul școlii.

Daniel David, sociolog: „Într-o societate democratică firmele doresc să-și vândă produsele. Țintesc populații potențial interesante sau vulnerabile. Contează însă cum ne pregătim copiii să facă față acestor acestor presiuni publice. N-ar trebui să devină o valoare care este promovată de către părinți sau ceva care este încurajat sau susținut de școală.” 

În majoritatea cazurilor, problema începe acasă, spun sociologii. Fie din dorința părinților de a le oferi copiilor ceea ce nu au avut ei, fie ca urmare a presiunii pe care o resimt copiii la școală, din dorința de a se integra într-un grup. Diferențele de statut social sunt vizibile în curtea școlii. Hainele, telefoanele sau încălțămintea fac diferența. 

Ionela Neagoe, directoarea Liceului Lazăr: „Vin în clasa a V-a și se vede această modalitate de a-l într-un fel pune pe celălalt într-o inferioritate, adică se uită la de unde sunt adidași tăi, ce fel de telefon ai. Lucrăm cu părinții la aspectul acesta. Cam prin clasa a 6-a toată lumea înțelege și nu se mai manifestă. Aș introduce și mâine uniforma, dar ca să putem să facem asta e nevoie să vină de sus în jos decizia.”

În unele cazuri, să arăți diferit de alți colegi poate să ducă la cazuri de bullying. 

Georgiana Zanfir, părinte:I-am luat un anumit brand de încălțări funcționale, mai puțin cunoscut în România și înțeleg că au fost tot felul de glume la școală. Copilul nu a mai vrut să îi poarte pentru că nu era un anumit brand mai apreciat de gașcă. Nu reinventez o garderobă doar pentru că începe școala. Începutul școlii nu e motiv să cumpărăm lucruri.” 

În România aproximativ 50% dintre elevi au avut parte de bullying și 8 din 10 au asistat la astfel de scene, conform unui studiu al Organizației Salvați Copiii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE