Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În Italia, rechizitele sunt atât de scumpe că părinții le cumpără second hand. 700 de euro, cheltuiți pentru un singur copil

Au început școlile și în Italia, unde în jur de șapte milioane de elevi s-au întors la cursuri. Părinții se plâng, însă, că au fost nevoiți să cheltuie sute de euro și asta pentru că prețurile au crescut cu 18% față de anul trecut. De altfel, Spania și Italia sunt în topul statelor europene în privința costurilor rechizitelor școlare. Pe de altă parte, la noi în țară, potrivit unui experiment Euronews România din 2023, costurile pentru rechizitele școlare ajungeau la aproape 100 de euro.

Școala este tot mai costisitoare în Italia

Școlile și liceele din Italia și-au deschis porțile pentru șapte milioane de elevi. Încă din prima zi de cursuri, părinții se plâng că au plătit sume considerabile pentru manuale, ghiozdane și alte materiale didactice, iar prețurile sunt în continuă creștere.

Mulți au ajuns să cumpere cărți second hand pentru a amortiza impactul asupra bugetului familiei. Maria Rosaria și Giovanni au cheltuit deja 600 de euro pentru cei doi copii.

Maria Rosaria Di Natale: Cheltuielile pe care le facem pe parcursul anului sunt cele tipice de papetărie, deoarece materialul pe care l-am achiziționat în septembrie este clar insuficient. După câteva săptămâni de la începerea școlii, vom primi două liste, deci o listă pentru fiecare copil, unde vor fi multe materiale de achiziționat.

Părinții încearcă să facă economii, acolo unde se poate. Transportul este un exemplu.

Maria Rosaria Di Natale: Adesea mergem să luăm de la școală nu doar un copil, ci patru sau cinci. În felul acesta ne ajutăm unii pe alții. De obicei, rudele ne ajută să îi ducem la școală, dar când ies de la cursuri ne ajutăm unii pe alții.

Luca Palamara, jurnalist Euronews: Pentru copii și adolescenți, prima zi de școală este, cu siguranță, emoționantă, însă pentru părinți nu este doar începutul unei rutine cotidiene, bazate pe școală și muncă, teme și drumuri cu mașina acasă, dar și cheltuieli considerabile care au un impact semnificativ asupra economiei familiei.

Patrizia este o mamă singură care a cheltuit deja aproape 700 de euro pentru fiica sa, Giulia, care a început clasa a șasea. Din cauza veniturilor mici, va primi înapoi 300 de euro, cât au costat manualele. Femeia spune, însă, că își face griji nu doar din cauza problemelor financiare.

Patrizia Porzio: Există anxietate, îngrijorare și pentru că totul cântărește pe umerii mei. Trebuie să o duc, să o aduc aici, dincolo. Voi încerca să o fac să fie independentă, însă sunt cheltuieli și cu sala de sport, și cu școala, vor fi excursii cu școala. Este dificil, dar toate acestea pot fi gestionate.

Tot mai mulți italieni caută să cumpere produse second hand.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE