Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden: O încetare a focului în Gaza ar putea descuraja Iranul să atace Israelul

Joe Biden a declarat marți că un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza ar putea descuraja Iranul de la a-și duce la îndeplinire amenințările de a ataca Israelul, conform informațiilor transmise de AFP.

"Este ceea ce cred", a afirmat preşedintele american, întrebat despre acest scenariu în cursul unei deplasări la New Orleans, dând asigurări că "nu renunţă" la acest obiectiv privind o încetare a focului în Gaza, chiar dacă negocierile devin "dificile".

Trei oficiali iranieni de rang înalt, vorbind sub protecția anonimatului pentru Reuters, au afirmat că doar un acord de încetare a focului în Gaza, rezultat al discuțiilor cruciale din această săptămână, ar putea împiedica Iranul să răspundă direct Israelului pentru uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în timpul vizitei sale la Teheran de luna trecută.

Iranul a avertizat că va răspunde sever la moartea lui Haniyeh, pe care o pune pe seama Israelului, deși Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la implicarea sa.

Marina americană a desfășurat nave și un submarin în Orientul Mijlociu pentru a întări capacitățile de apărare ale Israelului.

Pe măsură ce riscul unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu a crescut după uciderea lui Haniyeh și a comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, Iranul a fost implicat în discuții intense cu țările occidentale și SUA pentru a analiza răspunsurile posibile, potrivit unor surse care au dorit să rămână anonime din cauza sensibilității subiectului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE