Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul petrolului și al aurului crește din cauza tensiunilor în Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului brut și ale aurului au crescut din cauza escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu și a conflictului actual dintre Ucraina și Rusia. 

Departamentul american al Apărării a anunțat că intenționează să desfășoare un submarin cu rachete în Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul se pregătește pentru un potențial atac militar din partea Iranului în urma asasinării unui lider Hamas. 

Această evoluție a sporit îngrijorarea că situația ar putea escalada într-un conflict regional mai amplu. În plus, Rusia a început evacuarea pe scară largă a civililor din Kursk și Belgorod, pe măsură ce forțele ucrainene avansează.

Prețul aurului se apropie de maximul istoric

Marți, contractele futures pe aur de la Comex au crescut cu 1,2%, apropiindu-se de maximul istoric de peste 2 500 de dolari pe uncie, înregistrat la 2 august. 

Această creștere reflectă intensificarea cererii de active de refugiu pe fondul escaladării tensiunilor militare dintre Iran și Israel. 

În mod similar, îngrijorările legate de posibilele întreruperi ale aprovizionării au determinat creșterea prețurilor țițeiului, cotațiile futures Brent și WTI crescând cu peste 3%, până la 81,77 dolari pe baril și, respectiv, 78,25 dolari pe baril, marcând cele mai ridicate niveluri din ultimele trei săptămâni.

Prețul spot al aurului a urcat până la 2 473 de dolari pe uncie marți, înainte de a se retrage la 2 464 de dolari pe uncie la ora 8:00 CEST în această dimineață. Acest nivel este la mică distanță de maximul său istoric din urmă cu o lună, iar impulsul îl poate duce la depășirea acelui vârf și la stabilirea unui nou record dacă tendința persistă.

Relaxarea anticipată a creșterii ratelor în economiile majore, în special în condițiile în care se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA să înceapă reducerea ratelor în septembrie, sunt de natură să exercite o presiune suplimentară asupra dolarului american, ceea ce, la rândul său, susține prețul aurului. 

În plus, temerile tot mai mari privind recesiunea, pe fondul datelor economice mai slabe din SUA din ultima lună, au făcut ca aurul să devină o investiție mai atractivă de refugiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE