Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul continuă loviturile în Gaza, pe măsură ce cresc temerile legate de un război mai amplu

Forțele israeliene și-au continuat operațiunile în apropierea orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, pe fondul unei presiuni internaționale în favoarea unui acord care să pună capăt luptelor din Gaza și să împiedice alunecarea într-un conflict regional mai amplu cu Iranul , potrivit Reuters.

Medicii palestinieni au declarat că loviturile militare israeliene asupra mai multor zone din Khan Younis au ucis luni cel puțin 16 persoane și au rănit mai multe.

Între timp, mai multe familii și persoane strămutate au ieșit din zonele amenințate de noile ordine de evacuare care le cer oamenilor să părăsească zona.

Hamas nua re încredere în ultima rundă de negocieri

În timp ce luptele au continuat în mai multe zone din Fâșia Gaza, Hamas a reacționat cu scepticism la ultima rundă de negocieri sub egida egipteană și a Qatarului, prevăzută pentru joi, afirmând că nu a văzut niciun semn de mișcare din partea Israelului.

Grupul a afirmat duminică, într-o declarație, că mediatorii trebuie să forțeze Israelul să accepte o propunere de încetare a focului bazată pe ideile președintelui american Joe Biden, pe care Hamas a acceptat-o, "în loc să urmărească noi runde de negocieri sau noi propuneri care ar oferi acoperire pentru agresiunea ocupației".

Două surse apropiate Hamas au declarat pentru Reuters că gruparea este convinsă că noul apel la discuții a fost coordonat în prealabil cu Israelul pentru a descuraja reacțiile Iranului și ale Hezbollah la asasinarea șefului grupării, Ismail Haniyeh, la Teheran, și a unui important lider Hezbollah în Liban.

"Este o respingere ușoară se poate spune. Dacă Hamas ar primi un plan fezabil, un răspuns israelian pozitiv la propunerea pe care o acceptase, lucrurile s-ar putea schimba, dar până acum Hamas crede că Netanyahu nu este serios în ceea ce privește încheierea unui acord", a declarat un oficial palestinian apropiat de efortul de mediere.

Reacția Hamas la discuții a avut loc în timp ce pregătirile pentru o confruntare la scară mai largă au crescut, Washingtonul ordonând trimiterea unui submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu, iar grupul de atac Abraham Lincoln accelerându-și desfășurarea în regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE