Vasile Cristea și-a pierdut vederea în urmă cu 8 ani, după ce a fost diagnosticat cu retinopatie pigmentară. De 3 ani, cățelușa sa, Nutella, îl ajută să se descurce zi de zi. Bărbatul locuiește în Spania și a venit într-o scurtă vizită în București. Omul a filmat umilințele la care a fost supus, după ce a comandat o mașină prin aplicația Uber. Jurnalistul Euronews România Vitalie Cojocari l-a avut pe bărbat invitat în emisiunea Vocile care Contează, unde a povestit despre experiența sa negativă din România. Cuvintele, dar și lacrimile bărbatului, l-au emoționat pe jurnalist.
”Trebuie să vă povestesc...
Aseară un bărbat a început să plângă în direct. Se întâmpla chiar în timpul interviului pe care îl făceam. M-a emoționat de mi s-a urcat un nod în gât.
Ca jurnalist ești mereu diriguit să nu-ți arăți emoțiile, ești învățat asta încă din facultate. Asta deși ele, emoțiile, îți stau în vârful glandelor lacrimale. Asta deși vocea îți tremură. Pur și simplu, trebuie să fii stăpân pe starea ta. Nu știu dacă am reușit.
Dar trebuie să vă povestesc...
Vă povestesc ce s-a întâmplat pentru că vreau să vă invit să fiți ceva mai atenți cu cei din jur. Nu trebuie să fiți super, mega, hiper empatici. Un pic de atenție, grijă și umanitate ar putea face o mare diferență.
Deci, ce s-a întâmplat?
Vasile Cristea a rămas fără vedere acum câțiva ani din cauza unei boli. Acum închipuiți-vă acest șoc. Azi vezi, peste niște timp ești într-un întuneric total. Rudele l-au sfătuit și l-au încurajat să-și ia un câine ghid. Acest câine a devenit ochii domnului Cristea. Știți expresia <mi-e drag ca ochii din cap>? Ei bine, câinele acesta îi este foarte drag domnului Cristea. Dânsul locuiește în Spania de ani buni. Spune că nu a avut niciodată, dar absolut niciodată nicio problemă în Spania și în orice țară din Vestul Europei să intre cu Nutela unde avea nevoie.
Nutela, așa o cheamă pe cățelușă, este un labrador de culoarea ciocolatei. De aici și numele ingenios. Nutela este o frumusețe de animal cu ochi blânzi și buni, mereu pregătită să-i fie de folos prietenului și omului de care are grijă. Așa a fost dresată ori poate că are un instinct de ocrotire bine dezvoltat. Mai bine dezvoltat decât la unii oameni.
Într-o bună zi domnul Vasile Cristea a venit în țara sa, în România. A chemat niște mașini de la o companie de Ride Sharing, în acest caz Uber. Doi șoferi la rând au refuzat să-l ia în mașini când au văzut că e cu Nutela. Motivul, să nu le fie murdărită mașina. Într-un final, al treilea șofer a acceptat să-i ducă la destinație. Acest șofer o avea pe mama sa într-o condiție asemănătoare și i s-a făcut milă.
Domnul Cristea a reușit să filmeze incidentul, s-a plâns la Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD). CNCD a amendat compania UBER. De altfel, domnul Cristea a mers și în instanță, și-a câștigat și aici dreptatea. Șoferii NU AVEAU DREPTUL SĂ-L REFUZE!!! Instanța a prevăzut despăgubiri pentru domnul Cristea.
Chestia teribilă este că i se întâmplă destul de des în România, în București și în Cluj, să i se refuze accesul în instituții ale statului, i se întâmplă să fie refuzat să intre în hipermarketuri când este însoțit de Nutela.
L-am rugat să ne-o arate pe Nutela la cadru
Se simte jignit și umilit de funcționari, angajați ai diferitor companii. Au fost situații în care un magazin a chemat poliția ca să-l gonească de acolo cu câine cu tot. Din fericire, polițiștii știau legea și i-au obligat să-l accepte. Chiar și așa, managerul de magazin i-a cerut unei angajate să-i urmărească pe cei doi, cățel și om, prin tot magazinul de parcă ar fi fost infractori.
Vasile Cristea a decis să-i dea în judecată pe toți cei care îi refuză accesul în zone publice din România. O face pentru sine, pentru Nutela. Încearcă să-și apere dreptul de a ieși în lume și de a fi un om normal cu ajutorul ghidului său. Alți nevăzători, de pildă, renunță la a mai ieși tocmai pentru că societatea românească îi discriminează, îi izolează. Așadar, vrea să fie un exemplu și pentru ei.
În timpul interviului era extrem de cătrănit când povestea despre ce i se întâmpla din cauza acelor bipezi. Am vrut să-i iau gândurile de la cele povestite. L-am rugat să ne-o arate pe Nutela la cadru, căci era prin conexiune video, din Spania. Voiam să ne bucurăm și noi de un patruped atât de bun, mai bun decât unii bipezi.
Aici a fost momentul când i-a tremurat vocea. Mi-am dat seama de legătura emoțională pe care o avea cu acest animal blănos, cu Nutela. Când s-a apropiat de el, când i-a urcat în brațe, când și-a întins boticul să-l miroase, să-l lingă natural și blând... Domnul Vasile Cristea s-a emoționat și emoțiile au dat peste margine. A plâns.
Ce poți să mai zici în aceste situații?
<Nutela mi-a schimbat... Mi-a schimbat viața... Este un mare ajutor pentru mine...>, spunea domnul Cristea. Am făcut câteva momente de pauză. Nu știam ce să spun. Aș fi vrut să nu fi fost prin legătură video, ca să pot să-i dau mâna. Uneori este mai simplu așa decât să spui ceva.
Cei de la Uber mi-au transmis o reacție:
<Nu tolerăm discriminarea. Șoferii care utilizează aplicația sunt de acord să acomodeze nevoile speciale ale pasagerilor și trebuie să se conformeze cu regulile și legile pentru accesibilitate.>
Președintele CNCD mi-a spus în direct că aceasta și alte companii care l-au discriminat pe domnul Vasile Cristea au fost amendate.
Desigur, unele companii consideră că nu au greșit. De altfel, au făcut recurs. Acum se judecă în instanță pentru că ele consideră că au dreptate să-i interzică unui nevăzător să intre cu cățelul în magazine.
Asta deși legea le permite clar și răspicat nevăzătorilor accesul cu cățelul ghid în zonele publice.
Apropo, în timpul intervenției, Csaba Asztalos, președintele CNCD a spus ceva. Ceva care nu poate fi încadrat în lege: uneori nu ai nevoie de legi ca să fii om, să empatizezi cu cineva aflat într-o situație precum domnul Cristea.
Probabil că despre asta este vorba. Pur și simplu uneori este nevoie să fii doar om. Ori și mai bine, este nevoie să fii Nutela. Bun, blând, pufos și dispus să ajuți.”