Mașini parcate, tomberoane lăsate în drum sau gropi. Așa arată multe dintre trotuarele din București. Pentru unii dintre noi pot fi doar obstacole pe care le putem ocoli, dar pentru o persoană nevăzătoare, obstacolele de pe stradă pot duce la accidente.
Angelo are 17 ani. S-a născut prematur, iar în incubator a suferit o dezlipire de retină. Acum a venit pentru ajutor la fundația Light into Europe. Deși este obișnuit de o viață întreagă să folosească bastonul, crede că un câine l-ar ajuta mai mult.
Angelo Simionescu, elev: "Cumva tu detectezi cu el obstacolele și trebuie să îl rulezi pe pământ. Are o rolă. În oraș mă descurc cu el cât de cât prin Buzău când mai ies, că prin București mai greu."
Robert Bousie, dresor: "Tot timpul trebuie să găsești obstacolele. Te miști încet cu bastonul, te lovești de lucruri pe care trebuie să le descoperi. Un câine nu se lovește de obiecte, ci te duce direct, în special în zonele aglomerate."
"Ce cauți cu așa ceva aici? E murdar"
Rob se ocupă de peste patru ani de dresajul labradorilor, care începe chiar din momentul în care se nasc. Dar cât de deschiși sunt românii să-i lase pe câinii ghid să intre într-o instituție?
Robert Bousie, dresor: "Eu m-am pregătit să fiu dresor în Irlanda. Pe timpul pregătirii, eram bineveniți în malluri, în supermarket. Ni se spunea «Ce câine drăguț. Suțineți nevăzători». Aici, mă plimb și oamenii spun «Ce cauți cu așa ceva aici? E murdar. De ce l-ai aduce lângă mâncare?»"
București nu este un oraș prietenos cu nevăzătorii
În România sunt peste 100.000 de nevăzători. Deși este legal să intre în instituții, magazine sau să folosească mijloace de transport în comun alături de câinele ghid, unii oameni nu le permit accesul. Andreea are o dizabilitate avensată de vedere și are de opt ani un câine.
Anton Andreea, nevăzătoare: "În momentul în care am intrat într-un local mi s-a spus că nu este permis accesul. Eu le-am explicat rolul câinelui ghid, că legea permite și tot ce presupune un câine ghid, am prezentat actele necesare, dar oamenii, nefiind informați, având politica lor, a intervenit inevitabil un conflict."
Experții spun că Bucureștiul nu este deloc un oraș prietenos cu nevăzătorii sau cu persoanele cu dizabilități în general.
Camelia Platt, director executiv fundatia light into Europe: "Trotuarele noastre sunt fie aglomerate cu mașini sau sunt denivelări care nu sunt semnalizate corect sau trotuarele nu există pur și simplu. Suntem un oraș care nu are prea mare grijă de locuitorii lui.”
Un nou proiect de lege depus în Parlament ar putea permite în curând tuturor oamenilor, cu sau fără dizabilități, să-și ia cu ei patrupedele în instituții sau mijloace de transport.