Doar unul din trei antreprenori are de gând să facă angajări în 2023, potrivit unui studiu trimestrial realizat în rândul absolvenților și studenților de la ASE. Iar 18% dintre companiile cu capital românesc vorbesc deschis despre restructurări, mai arată aceeași analiză.
Aceasta este realitatea din mediul autohton de afaceri, afectat de crizele și problemele economice din ultimii ani: război, inflație, dar și accesarea greoaie a fondurilor europene. Sunt și patroni, cei de microîntreprinderi, care au făcut angajări pe finalul anului trecut, pentru a evita plata unor impozite suplimentare.
Opiniile sunt împărțite
Octavian Blajan este printre antreprenorii români care nu au de gând să facă angajări anul acesta. Are planuri serioase de dezvoltare a afacerii din domeniul transportului, cu aceeași echipă de 60 de oameni.
„Vrem să creștem productivitatea pe angajat. La un business de 10 milioane de euro e obișnuit să se facă cu câteva mii de angajați, noi facem cu 50 de oameni același business.Implementând un sistem care îi poate oferi claritate în ceea ce are de făcut, el poate să poate să nu piardă timp, să nu știe încotro s-o apuce pe parcursul celor 8 ore de muncă.” declară omul de afaceri.
Cea mai mare parte a proprietarilor români de firme care nu fac angajări anul acesta invocă situațiile de criză cu care s-au confruntat în ultimii ani. Mai întâi pandemia, apoi criza provocată de războiul din Ucraina. Aproape jumătate dintre antreprenori nu vor aduce angajați noi în companie, în timp ce unul din cinci vrea chiar să renunțe la unii angajați. Totuși, 34% dintre patronii din România își vor mări echipele, potrivit indicelui de investiții Asebuss.
Adrian Dragomir vrea să își crească numărul de angajați cu 10%. Caută mai ales operatori de call center, dar și noi membri pentru echipa de management: “De câțiva ani, deja devine foarte importantă capacitatea de a folosi tehnologiile de inteligență artificială. Este un lucru la care am început să ne uităm din ce în ce mai atent. La toată lumea, indiferent de postul din companie, din punctul meu de vedere orice instrument de inteligență artificială devin din ce în ce mai, nu neapărat căutate, necesare!” a explicat antreprenorul pentru Euronews România.
Costul forței de muncă
Antreprenorii români, în special cei care conduc companii mici și medii, sunt cei mai nemulțumiți din Europa, conform unui raport al Comisiei Europene publicat la începutul acestui an. Una dintre principalele probleme este costul forței de muncă.
Răzvan Căzănescu, consultant în business: ”Este o cvasi-criză psihologică, decât criză reală economică. Asta a luat predictibilitatea antreprenorilor. Cum să creștem? Piața va crește? Vom avea cum să vindem? Toți sunt într-un fel de stagnare, ceea ce începe să se vadă și în piața imobiliară.”
Aproape jumătate dintre angajații români lucrează în întreprinderi mici și mijlocii, cele mai afectate de criza sanitară și de războiul de la graniță. Potrivit Registrului Comerțului, microîntreprinderile și restul companiilor mici au renunțat la 100.000 de angajați într-un singur an. Cele mai lovite au fost firmele cu până la 250 de angajați.