Puțin peste 1 din 8 persoane din forța de muncă a UE avea o nevoie nesatisfăcută de un loc de muncă, în pofida scăderii ratei șomajului, arată cele mai recente date publicate de Eurostat.
Aceasta înseamnă că 27,5 milioane de persoane din Uniunea Europeană erau fie șomeri, fie căutau un loc de muncă, dar nu erau imediat disponibile, fie erau disponibile, dar nu căutau un loc de muncă.
Conform definiției Organizației Internaționale a Muncii, gradul de neocupare a pieței muncii se referă la diferența dintre cantitatea de muncă dorită de lucrători și cantitatea de muncă remunerată disponibilă.
De asemenea, gradul de neocupare a pieței forței de muncă ia în considerare situația unică, cauzată de pandemia COVID-19, deoarece măsurile active de limitare a pierderilor de locuri de muncă au dus la absențe de la locul de muncă mai degrabă decât la concedieri.
Acest lucru a făcut ca persoanele să nu poată căuta un loc de muncă și, în același timp, să nu fie pe deplin angajate, potrivit Euronews Next.
O valoare ridicată a întârzierilor de pe piața forței de muncă are ca rezultat faptul că persoanele lucrează mai puține ore decât și-ar dori sau, în cele din urmă, devin șomeri.
Rata șomajului în UE a fost de 5,9% din forța de muncă extinsă în 2022
Aceasta corespunde unui număr de 13,2 milioane de persoane - aproape jumătate din populația aflată în căutarea unui loc de muncă - cu nevoi nesatisfăcute de angajare.
Cu toate acestea, rata șomajului a scăzut începând din 2020, o creștere cauzată "nu de o creștere a șomajului, ci mai degrabă de creșterea numărului de persoane disponibile pentru a munci, dar care nu își caută un loc de muncă", potrivit raportului Eurostat.
În ciuda scăderii globale continue, cele mai recente cifre arată o disparitate între statele membre ale UE.
Cea mai mare rată a șomajului a fost înregistrată în Spania și Grecia, care încă se recuperează după valul de șomaj care a urmat recesiunii din 2008.
Republica Cehă a înregistrat în 2022 cea mai mică rată a șomajului dintre statele UE, însă, cu toate acestea, 74,7% dintre persoanele aflate în șomaj pe piața forței de muncă erau șomeri în această țară.
Spania și Italia cu cele mai mari întârzieri pe piața muncii
Dacă se iau în considerare toți factorii OIM privind întârzierile de pe piața forței de muncă, statele din centrul UE au înregistrat întârzieri mai mici pe piața forței de muncă, în timp ce statele din nord și din sud au înregistrat cele mai mari rate.
Potrivit raportului, Spania, Italia și Grecia au avut cele mai mari întârzieri pe piața muncii în 2022. În timp ce cifrele Spaniei și Greciei au fost amplificate de ratele mai mari ale șomajului, piața muncii din Italia a avut mai multe persoane care nu și-au căutat un loc de muncă în ciuda faptului că acesta era disponibil.
Republica Cehă a avut un grad de neocupare a pieței muncii de 3% din forța de muncă extinsă, urmată de Malta și Polonia, cu cifre sub 5%.