Inteligența Artificială conduce cursa în ceea ce privește locurile de muncă cu cea mai rapidă creștere în următorii cinci ani, potrivit unui studiu al Forumului Economic Mondial. Iată câteva cariere de luat în considerare.
Rolurile în domeniul inteligenței artificiale (AI) vor fi tipul de joburi cu cea mai rapidă creștere în următorii cinci ani, potrivit unei noi cercetări.
Explozia de interes pentru inteligența artificială din ultimele luni, datorită lansării unor instrumente precum ChatGPT și Midjourney, a stârnit îngrijorări cu privire la modul în care lumea muncii va fi afectată de această nouă revoluție tehnologică.
Economiștii și experții în domeniul muncii încearcă să prezică ce locuri de muncă sunt cel mai mult în pericol și ce fel de noi locuri de muncă vor fi create. Luni, Forumul Economic Mondial a prezentat raportul său privind viitorul muncii, în care detaliază care sunt locurile de muncă care vor înregistra cea mai rapidă creștere în următorii cinci ani și care vor fi cele care vor fi în cel mai rapid declin.
Deloc surprinzător, specialiștii în inteligență artificială și în învățare automată au fost în topul tipurilor de locuri de muncă cu cea mai rapidă creștere. Acesta a fost urmat de specialiștii în sustenabilitate, analiștii de business intelligence și analiștii de securitate a informațiilor.
La celălalt capăt al scalei, funcționarii care lucrează în bănci și în alte medii similare vor vedea cum locurile lor de muncă se vor epuiza cel mai rapid, potrivit raportului.
Lucrătorii din serviciile poștale, casierii și funcționarii de introducere a datelor sunt, de asemenea, locuri de muncă care vor fi în declin rapid, potrivit Euronews Next.
Iată care sunt cele 10 locuri de muncă cu cea mai rapidă creștere și cele cu cel mai rapid declin, conform cercetării WEF.
Locurile de muncă cu cea mai rapidă creștere
-Specialiști în inteligență artificială și învățare automată
-Specialiști în sustenabilitate
-Analiști în domeniul informațiilor de afaceri
-Analiști în domeniul securității informațiilor
-Inginerii Fintech
-Analiști și ingineri de date
-Inginerii în domeniul roboticii
-Inginerii în electrotehnică
-Operatori de echipamente agricole
-Specialiști în transformare digitală
Locurile de muncă cu cel mai rapid declin
-Funcționari bancari și domenii similiare
-Funcționari în serviciile poștale
-Casieri și casieri de bilete
-Angajați de introducere a datelor
-Secretari administrative și de execuție
-Funcționari pentru înregistrarea materialelor și evidența stocurilor
-Funcționari în contabilitate și salarizare
-Legislatori și funcționari
-Funcționari în domeniul statistic, financiar și al asigurărilor
-Vânzători din ușă în ușă
14 milioane de locuri de muncă în pericol
Raportul WEF privind viitorul locurilor de muncă se bazează pe datele unui sondaj privind așteptările pentru următorii cinci ani ale unora dintre cei mai mari angajatori din lume. La sondaj au participat 803 companii care angajează în mod colectiv peste 11,3 milioane de lucrători, acoperind 27 de sectoare de activitate și 45 de economii din toate regiunile lumii.
Raportul prezintă în detaliu modul în care angajatorii anticipează crearea a 69 de milioane de noi locuri de muncă și eliminarea a 83 de milioane de locuri de muncă, ceea ce înseamnă o scădere de 2% a numărului actual de locuri de muncă, adică 14 milioane de locuri de muncă. Raportul atribuie această scădere provocărilor economice, inclusiv inflația ridicată, creșterea economică mai lentă și deficitul de ofertă.
În ceea ce privește cele mai mari pierderi absolute de locuri de muncă, cel mai rău o duc funcționarii de introducere a datelor, cu 8 milioane de locuri de muncă pierdute în cinci ani, urmați de secretarii administrativi și de execuție, precum și de funcționarii de contabilitate și patrulare. Aceste ocupații combinate reprezintă mai mult de jumătate din totalul de pierderi de locuri de muncă preconizate, se arată în raportul "Future of Jobs 2023".
Progresul adoptării tehnologiei și creșterea digitalizării va provoca între timp cea mai mare schimbare pe piața muncii și va fi un avantaj net pentru crearea de locuri de muncă. Mai mult de trei sferturi dintre companiile intervievate intenționează să adopte tehnologii de big data, cloud computing și inteligență artificială în următorii cinci ani.
Dar revoluția tehnologică este, de asemenea, vinovată pentru multe dintre pierderile de locuri de muncă preconizate. Serviciile bancare online sunt evidențiate ca fiind un serviciu care a dus din ce în ce mai mult la închiderea sucursalelor bancare, iar casierii bancari se pot aștepta la o scădere de 40% în următorii cinci ani.
Automatizarea, tehnologia senzorilor și serviciile online reduc, de asemenea, nevoia de funcționari poștali, casieri, funcționari la ghișee și lucrători în domeniul introducerii de date, ocupații care se așteaptă să scadă cu mai mult de o treime.
"În 2023, transformările de pe piața forței de muncă determinate de progresele tehnologice, cum ar fi intrarea în maturitate a inteligenței artificiale generative (AI), sunt agravate de perturbările economice și geopolitice și de presiunile sociale și de mediu tot mai mari", a declarat Saadia Zahidi, director general al Forumului Economic Mondial, în prefața raportului.
"După o instabilitate generalizată în ultimii trei ani în întreaga lume a muncii, sperăm că perspectivele oferite în acest raport vor contribui la o agendă ambițioasă a mai multor părți interesate pentru a pregăti mai bine lucrătorii, întreprinderile, guvernele, educatorii și societatea civilă pentru perturbările și oportunitățile care vor veni și pentru a le da posibilitatea de a naviga în aceste tranziții sociale, de mediu și tehnologice".
Locuri de muncă în domeniul sustenabilității în creștere
Eforturile globale de decarbonizare a industriilor, în contextul în care lumea încearcă să lupte împotriva schimbărilor climatice, vor duce la o creștere semnificativă a locurilor de muncă în domeniul sustenabilității în viitorul apropiat, se arată în raport.
Aproximativ 30 de milioane de locuri de muncă ar putea fi create în domeniul energiei curate, al eficienței și al tehnologiilor cu emisii reduse până la sfârșitul deceniului.
Dar se ridică întrebări cu privire la modul în care toți acești noi lucrători vor obține competențele de care au nevoie. Angajatorii intervievați au estimat că aproximativ 44% din competențele lucrătorilor vor fi perturbate în următorii cinci ani, competențele cognitive, cum ar fi rezolvarea problemelor complexe, fiind considerate cele mai importante.
Șase din zece lucrători vor avea nevoie de formare înainte de 2027 pentru această perfecționare, dar se consideră că doar jumătate dintre lucrători au acces la oportunități de formare adecvate în acest moment.
Una dintre competențele cheie pe care multe dintre companii doresc să le predea angajaților lor este cum să lucreze cu inteligența artificială, care se așteaptă să fie adoptată de aproape 75% dintre companii. Jumătate dintre acestea se așteaptă ca IA să genereze creșterea numărului de locuri de muncă, în timp ce 25% se așteaptă ca aceasta să genereze pierderi de locuri de muncă.