Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi strategii testate de prezidențiabili: pelerinajele, trumpismul, sloganuri maghiare, în arsenalul candidaților la Cotroceni

Cu nici o săptămână înainte de debutul oficial al campaniei prezidențiale pentru Cotroceni, străzile și șoselele sunt inundate de panotajul electoral.

Iar candidații caută soluții pentru a-și oferi o cât mai mare legitimitate în ochiii electoratului țintă, inclusiv prin apeluri la divinitate.

Șefii de partide fac deja campanie în sprijinul propriilor pretendenți, noi sedii de campanie sunt deschise, sloganele mai vechi ale unor lideri politici europeni, împrumutate. Iar diaspora și electoratul suveranist până mai ieri pro-Georgescu sunt curtați asiduu de toți competitorii politici.

Între două mitinguri de stradă, liderul AUR George Simion caută nu doar binecuvântarea lui Călin Georgescu, dar și cea divină în țara sfântă pentru candidatura sa la prezidențiale. Acasă, ceilalți adversari politici nu fac niciun secret că-și doresc voturile lăsate libere de ieșirea lui Georgescu din jocul electoral.

Vreau să particip la dezbateri cu oameni care nu mă plac, care nu m-au votat și nu aveau de gând să mă voteze, în special cu românii care l-au votat pe co-Călin Georgescu sau care intenționau să îl voteze pe Călin Georgescu. Am obosit să văd o societate atât de dezbinată, în care există un fel de concurs de patriotism, în care se pun etichete de noi și ei de parcă nu am fi aceeași.”, a declarat Elena Lasconi.

După ce a reușit să o văduvească pe Lasconi de cea mai mare parte din zestrea electorală adunată anul trecut, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan vizează acum și voturile din Diaspora. Chiar dacă bani de campanie nu sunt atât de mulți pe cât este nevoie. Deocamdată și-a închiriat un sediu de campanie cu 1.200 de euro.

Pe partea a 2-a campanie adevărată, o să încercăm să împrumutăm cât mai mulți bani pe care cred că putem să presupunem că vom face 3% și statul va rambursa. Publicul către care mă adresez, este în opinia mea mai larg și este în special, dar de oameni de dreapta care vor limitarea cheltuielilor statului, un echilibru și o piață deschisă în economie, un stat care funcționează după reguli.

După-amiaza asta, plecăm la Chișinău, o să mergem mai departe, probabil în weekend-uri următoare, o să mergem în alte comunități de români, o să le explicăm cât e de important, cât sunt de importante exact aceste două lucruri păstrare a direcției occidentale și o schimbare a o refuncționalizare a statului”, a adăugat Nicușor Dan.

Independent și el, dar cu un ochi pe electoratul PSD și cu celălalt pe bazinul electoral pro-Georgescu, Victor Ponta joacă cartea trumpismului. Și implicit a legăturilor sale de peste Ocean.

Vreau să îi atrag pe absolut toți cei care sunt nemulțumiți- și aici vorbim de 80-90% dintre români. Mizez pe un sprijin al SUA. Nu pe sprijinul că o să vină americanii și o să mă voteze și o să zică Trump ”votați-l pe Ponta” și acuma toți românii o să facă ce zice Trump. Mă bazez pe faptul că am văzut la fața locului, în special la Mar-a-Lago – la golf, cred că, pentru România, o relație personală foarte bună cu Administrația Trump este esențială. De ce? Singura țară care azi ne poate apăra de Rusia este America.”, a spus Ponta.

Susținut și însoțit în aceste zile în turneul său de precampanie inclusiv de liderii partidelor de guvernare, Crin Antonescu testează noi strategii.

”Elore! Ne hatra”, Înainte, nu înapoi - un vechi slogan de campanie al premierului Ungariei, Viktor Orban, a fost preluat în aceste zile pentru promovarea candidatului coaliției în secuime. Iar Orban i-a devenit un model, demn de urmat. În schimb, Antonescu susține că nu știe câți bani se cheltuie pentru campania sa.

Nu mă ocup de acest lucru. Talentul meu contabil este timp de către zero. Niciodată nu voi revendica Ministerul de Finanțe. Am vorbit de multe ori despre Victor Orban, ne-am urmărit cu atenție evoluția, îl cunosc personal, am discutat în câteva rânduri. Este un model bun pentru orice țară care nu e mare putere, dar care are demnitate și poziție la masa europeană.”, a declarat Crin Antonescu.

Între timp, banii din subvenții continuă să rămână principala sursă de finanțare pentru partidele politice și pentru campaniile candidaților pe care-i susțin.

Pentru acest an, subvenția totală alocată partidelor este de 284 de milioane de lei, cu 100 de milioane mai puțin față de anul trecut. Banii curg deja de trei luni încoace către cele 8 partide beneficiare, suma virată depășind lunar 20 de milioane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE