Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Geoană admite că teza sa de doctorat are probleme de plagiat, dar sub 1%. ”Cum vrei să o comunici într-o logică preelectorală, e altă discuţie”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a susținut că teza sa de doctorat, scrisă în urmă cu 20 de ani, este ”făcută pe bune” și că doar 0,84% din aceasta este în zona de plagiat după ce a făcut verificări cu patru softuri.

”0,84% din lucrarea mea de doctorat, făcută pe bune acum 20 de ani, este în zona de plagiat. 0,84% dintr-o teză de acum 20 de ani de zile. Asta spune totul din punctul meu de vedere. În rest, cum împachetezi, cum vrei să o comunici într-o logică preelectorală, e altă discuţie. 0,84%, făcută pe bune, muncit la ea, aşa cum am făcut de-a lungul vieţii mele (…) Am măsurat-o patru softuri – 0,84%. Dacă asta e o problemă, înseamnă că discutăm despre altceva. 0,84% e 0,84% în orice instanţă, în orice circumstanţă. Deci e un subiect care evident că are o anumită logică”, a declarat Mircea Geoană, la Digi 24.

Mircea Geoană crede că acuzațiile de plagiat fac parte dintr-o campanie concertată împotriva sa

De asemenea, Geoană consideră ”interesant” că abia acum, după 20 de ani de la publicarea lucrării de doctorat, teza sa a intrat în atenţia publică.

”Timing-ul este interesant. 0,84% asta vreau să rămână ca cifră. E o teză de 20 de ani. E interesant timingul, da. Nu este interesant? Mie mi se parte foarte interesant. Nimic nu mă surprinde în această campanie concertată împotriva mea din multe direcţii, care a un singur scop să oprească un independent să ajungă acolo unde românii doresc să ajungă”, a mai spus Geoană, potrivit sursei citate.

Mircea Geoană a fost acuzat că a plagiat în lucrarea de doctorat. Jurnalista Emilia Șercan susține că 78 de pagini din lucrare conțin grafice, tabele sau informații preluate din diverse surse, fără citare. De asemenea, jurnalista afirmă că Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire şi fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de preşedinţii americani Bill Clinton şi George W. Bush.

Emilia Șercan: ”Mircea Geoană admite plagiatul, însă bagatelizează procentul”

Jurnalista Emilia Șercan a afirmat că, prin declarațiile pe care le-a făcut, ”Mircea Geoană admite plagiatul, însă bagatelizează procentul” și a reamintit că dovezile pe care le-a prezentat ”arată clar că aproape 80 de pagini din cele 279 ale tezei sale sunt plagiate prin traducere.”

”Zice Mircea Geoană că după ce și-a analizat teza de doctorat cu 4 "softuri oficiale", analiză făcută împreună cu mai mulți profesori, a reieșit că a lucrarea are un procent de 0,84% de ... plagiat.Așa a zis cu gura lui, că teza este plagiată 0,84%. Ceea ce înseamnă că Mircea Geoană admite plagiatul, însă bagatelizează procentul, ducând-l sub celebrele 4% (știți voi ce vreau să zic ) sau 2,9% (dr. Bode, remember?).

Oricâte sforțări de a bagateliza chestiunea plagiatului face Mircea Geoană, dovezile pe care le-am prezentat arată clar că aproape 80 de pagini din cele 279 ale tezei sale sunt plagiate prin traducere.

Totuși, dacă teza e plagiată doar puțin, prin părțile neesențiale, așa cum susține pe la diverși influenceri și prin interviuri, de ce nu face Mircea Geoană publice respectivele rapoarte și doar ne spune că ele există și, vai, cineva are interes să-l decredibilizeze? Eu am prezentat public toate dovezile, pagină cu pagină, paragraf cu paragraf și rând cu rând. De ce nu pune și el pe masă cele 4 rapoarte?”, a scris Emilia Șercan, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE