Nicușor Dan, primarul Bucureștiului și candidat la președinția României, este prezentat de Politico drept „cea mai bună speranță a Occidentului” pentru menținerea țării pe traiectoria pro-europeană.
România, a șasea cea mai populată țară din UE, se confruntă cu o criză constituțională după anularea alegerilor prezidențiale din decembrie, pe fondul acuzațiilor de interferență rusă și finanțări dubioase.
Deși candidatul extremist Călin Georgescu a fost exclus din cursă, sondajele arată că electoratul său s-a reorientat către George Simion, liderul partidului de extremă dreapta AUR, care se poziționează ca un „Trumpist” și promite încetarea sprijinului militar pentru Ucraina.
Nicușor Dan consideră că ascensiunea extremei drepte este rezultatul unei nemulțumiri latente în societatea românească: „Există o masă mare de oameni care își dau seama că lucrurile nu pot continua în acest fel... ei caută orice alternativă.”
Nicușor Dan despre criticile lui JD Vance și Elon Musk
Vicepreședintele american JD Vance și Elon Musk, outriderul lui Trump, au profitat de România ca de un studiu de caz privind relele politicii europene, denunțând suprimarea lui Georgescu drept o parodie a democrației.
Dan alege să nu riposteze dur la intervențiile americane, pe care le pune pe seama ignoranței. Vance și Musk, spune el, pur și simplu nu au suficiente informații despre ceea ce s-a întâmplat pentru a putea judeca corect - și nu este numai vina lor.
Ei au fost influențați de campania media zgomotoasă a lui Georgescu care a protestat împotriva deciziei de a anula alegerile și de a-i interzice accesul - în parte pentru că autoritățile române nu au prezentat în public suficiente dovezi pentru a explica ce a mers prost, spune Dan.
„Nu arată bine pentru imaginea României și cred că trebuie să clarificăm totul. Ei sunt liberi să își dea cu părerea. Cred că românii sunt mult mai interesați de ceea ce spun candidații cu privire la viitorul României.”, spune Dan, când este întrebat dacă criticile americanilor sunt dăunătoare.
Nicușor Dan, pro Ucraina și NATO
Nicușor Dan își declară sprijinul pentru Ucraina și NATO, subliniind că România trebuie să rămână fidelă alianțelor occidentale. În același timp, el critică administrația Trump pentru că ar fi prea indulgentă cu Vladimir Putin: „Dacă vrei să presezi Rusia, poți vorbi despre sancțiuni financiare și despre prețul petrolului – nu am văzut asta.”
Dar el se teme că Trump îi oferă președintelui rus Vladimir Putin o cale ușoară în căutarea păcii în Ucraina și îi cere președintelui american să își reechilibreze abordarea față de discuții.
„Încercarea de a avea pace în Ucraina este foarte legitimă. Toată lumea o dorește. Uitându-ne la răspunsul administrației Statelor Unite, am văzut o presiune mare asupra părții ucrainene, dar nu am văzut o presiune similară asupra părții ruse. Dacă ești administrația Statelor Unite, dacă vrei să faci presiuni asupra părții ruse, poți vorbi despre sancțiuni financiare, poți vorbi despre prețul petrolului și toate aceste lucruri, iar eu nu am văzut asta.”, a declarat Nicușir Dan
Nicușor Dan, profesorul
Dan este un matematician talentat de profesie, obținând de două ori note perfecte la prestigioasa Olimpiadă Internațională de Matematică. Acesta e un student pasionat de filozofie, în contrast puternic cu Georgescu, care apărea în videoclipurile TikTok călare, îmbrăcat în haine tradiționale, și se lăuda că nu are nevoie de un partid, deoarece partidul său este România.
Încă nu există un raport oficial despre fraudarea alegerilor anulate, ceea ce alimentează teoriile conspirației. Dan subliniază că România are „o memorie puternică” despre influența Rusiei și crede că Putin încearcă să destabilizeze democrația din regiune printr-un „război hibrid”.
Politico, despre candidații la prezidențiale
Publicația Politico a acordat un interes deosebit alegerilor prezidențiale din România, analizând atât candidatura lui Nicușor Dan (Little Nick), cât și impactul extremismului de dreapta asupra stabilității țării. Un alt articol a descris ascensiunea lui Călin Georgescu ca o amenințare pentru UE și NATO.
Recent, Politico a publicat o analiză cu profilul fiecăruia dintre cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din România.
Crin Antonescu, candidatul coaliției
Crin Antonescu candidează în calitate de candidat comun al principalelor partide din România: Social-Democrații (PSD), Național-liberalii (PNL) și Partidul minoritar maghiar (UDMR).
Fost lider al PNL, Antonescu este cunoscut mai ales pentru mandatul său de președinte interimar în urmă cu mai mulți ani, după ce parlamentul român l-a suspendat din funcție pe președintele de atunci Traian Băsescu.
Victor Ponta, fostul premier
Victor Ponta a ocupat funcția de prim-ministru pentru social-democrații din România din 2012 până în 2015, când și-a dat demisia pe fondul protestelor de stradă din cauza incendiului de la Colectiv care a ucis 64 de persoane și a dus la nemulțumirea publicului.
Mai târziu și-a fondat propriul partid, dar nu a reușit să câștige prea mult electorat. A căutat să se reinventeze politic și acum candidează ca independent, sperând să atragă alegătorii lui Georgescu.
Elena Lasconi, fosta jurnalistă
Elena Lasconi este un politician de opoziție care candidează la președinție din partea partidului Uniunea Salvați România, pe care îl conduce. Lasconi s-a clasat pe locul al doilea în primul tur anulat al cursei prezidențiale a României și trebuia să-l înfrunte pe Georgescu într-un tur de scrutin din decembrie, înainte ca autoritățile să intervină.
Ea a intrat în politică în 2020, candidând cu succes la funcția de primar în Câmpulung Muscel, în calitate de candidat USR. Femeia de 52 de ani a avut o carieră de zeci de ani în jurnalism.
George Simion, figura de extremă dreapta
George Simion este liderul celui de-al doilea partid al României în parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și omul extremei dreapta în cursă.
El și-a asigurat locul după retragerea unui alt candidat de dreapta, Anamaria Gavrila, cu care fusese de acord în prealabil că unul se va retrage dacă ambii ar fi aprobati ca și candidați de autoritățile electorale.
Tânărul de 38 de ani a militat pentru unirea Moldovei și României și i s-a interzis de mai multe ori intrarea în Moldova.
Lavinia Șandru, actrița
Lavinia Șandru a fost deputată a Camerei Inferioare a Parlamentului României între 2004 și 2008. Jurnalistă și actriță, a activat la mai multe partide, inclusiv fostul Partid Democrat. Ea este acum membră a Partidului Social Liberal Umanist.
Șandru este cunoscută pentru căsătoria sa anterioară cu Darius Vâlcov, un fost ministru de finanțe social-democrat, care ispășește o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență. Șandru și Vâlcov au divorțat în 2016.
Cristian Terheș, fostul preot
Cristian Terheș este membru al Parlamentului European din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Este vicepreședinte al Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului.
Fost preot, Terheș a descris femeile transgender drept „bărbații pervertiți ” într-un discurs în Parlament în 2023. El a contestat, de asemenea, un blocaj din primăvara anului 2020 de către guvernul român, ca răspuns la pandemia de Covid-19, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar instanța a respins cazul.
Silviu Predoiu, fostul spion
Silviu Predoiu este un general român și un ofițer de informații, care a servit mai multe perioade ca director interimar al Serviciului de informații extern al României.
Candidatura sa este susținută de Liga Națională de Acțiune, un mic partid de centru-dreapta. Predoiu a lucrat pentru temuta poliție secretă a Securității din România în perioada comunistă de dinainte de 1989, dar nu a încălcat drepturile fundamentale ale nimănui, potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității din România.
John Ion Banu, pasionatul de arme
John Ion Banu este un inginer mecanic care a emigrat în Statele Unite în 1985, unde a fondat Liga Româno-Americană.
Într -un interviu din 2017, el a spus că a votat pentru Donald Trump datorită promisiunii sale de a controla granițele Americii. El a mai spus că va introduce pedeapsa cu moartea în România pentru corupție și crimă și a sprijinit acordarea dreptului românilor de a purta arme.
Daniel Funeriu, chimistul
Daniel Funeriu este fost ministru al educației de centru-dreapta și fost membru al Parlamentului European. Este doctor în chimie și a lucrat în Franța, Statele Unite, Japonia și Germania.
Sebastian Popescu, medicul veterinar-jurnalist
Sebastian Popescu este un medic veterinar care a fondat două site-uri de știri și a creat Partidul România Nouă.
Popescu candidează pentru reformarea sistemului de sănătate al României, îmbunătățirea educației din țară și promovarea dezvoltării economice durabile.